發覺最好用既紙餐具根本唔係得紙

30 回覆
14 Like 2 Dislike
而係成堆複合物,膠都回收到,呢堆真係固體廢物黎,回都回唔到
環保最逼切問題唔係廢物處理, 係碳排放

不過冇計,宜加國安重中之重,其他施政no one cares
呢樣係工業大國要處理既問題,香港都冇咩工業,最多係汽車,但你而家電車油車個排放都一樣大,一係加車稅油稅逼人用大型公共交通工具
碳排放有一樣野叫第三類排放,即係消費咗嘅物品嘅第一第二類排放。

香港碳排放其實唔低,因為大家食勁多紅肉
但牛肉又真係好難戒
紅肉啲碳係草/飼料到嚟,肉本身係一個碳循環嚟,肉嘅碳排放係由生產同運輸嗰度嚟,對比工業簡直小巫見大巫
點都好
用紙環保D
咪天真啦政府政策目的根本唔係為環保, 係為利益 或者監控維穩

紙餐具 唔加複合物唔加工又點有承托力 紙杯裝水都係問題
學新加坡搞擁車證好過
最多假日牌唔洗
國內好似都有單雙號(雖然少on9),有D地方係星期五比單數號出入,星期六比雙數號出入
同意所以我見人類好明顯唔會趕得切搞掂碳排放,食埋一份算
香港有偏僻地方交通唔方便,點解要迫人買擁車證獲取合理嘅交通服務

定係你想村屋撚一齊搬出市區推高個租金

跟日本要有泊車位先比買車已經好足夠啦
飼料絕對唔係無碳排放,現代農業係靠肥料砌出嚟,而肥料係化工產品
而且好多種黃豆嘅地原本係樹林

用美國計,農業都有工業嘅40%
Ching
終於睇到個有質素既留言
睇完第一句就即刻衝出嚟啲環保kol唔搭private jet 去杜拜開會叫我咪考慮吓鋸少塊扒囉

更甚者我好懷疑你個chart 有冇factor in 農作物吸走嘅碳,source?
估中咗係reference 緊susan subak 1999年份paper

Subak, S. (1999). Global environmental costs of beef production. Ecological Economics, 30(1), 79–91. doi:10.1016/s0921-8009(98)00100-1 

佢個table 係將所有crop 生產嘅carbon uptake 嘅opportunity cost 計晒入去。但crop 本身作為carbohydrate 嘅carbon capture 呢點就喺第三點- evaluating the environmental impact (p.83 ) 度hint 自己factor in 唔到所以唔計我唔會話份paper 錯,有bias啫。份份paper 都會㗎啦

睇住啲人坐private jet 去開啲環保會議攞住呢啲paper 叫我唔好食牛改食蟲。what a tragic comedy
我需要豬牛羊肉, 碳排放係必要
但我唔需要中国人
如果環保kol 產生碳排放,可以推動到更多減排,咁佢搭飛機係冇問題,因為成個流程係負碳排放
講到垃圾餐具碳排放會少咁
其實唔用膠碳排放好似係會高咗
就算一樣都會少咗碳吸收
即係"環保"餐具要少碳排放過膠餐具好多先抵消到條數
持平啲講,木製餐具又未必用virgin material 嘅

見過一個朋友買咗個不鏽鋼杯去搭飛機,話慳返個即棄杯,覺得自己好環保真係嘔血

環保知識好應該納入強制教育其中一部份,起碼識分咩係真環保咩係假環保先

不過都係搞好國安教育先啦沒有一國,談何環保
不嬲都話不銹鋼最好用
咪即係買一個環保袋用完即棄, 覺得自己環保過用膠袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞