中港婚姻悲劇! 港女嫁內地男以為幸福 1原因呻後悔 惹網民共鳴

145 回覆
12 Like 210 Dislike
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31556007

【中港婚姻/跨境婚姻】隨着香港與內地交流頻繁,中港跨境婚姻愈趨常見,但結果未必人人如意。有香港人妻就在討論區發文,力數與內地男結婚1大問題,直指「後悔嫁了大陸人」。帖文引來網民熱議,不少人有共鳴,分享類似體會,「同道中人,十分認同妳嘅睇法」、「我都覺相處有困難。成日嘈交,有點氣餒了」;但亦有網民估計可能是2人結婚前未有足夠認識所致。

本以為幸福的婚姻,未必能相守到老。該香港人妻於香港討論區以「後悔嫁了大陸人」發文,講述自己嫁予內地丈夫感受,形容出現1大問題,令她感到後悔,「愈相處,愈覺成長思想好唔同」。

樓主講述自己嫁予內地丈夫感受,直指感到後悔。(示意圖/gettyimages)

帖文引來網民關注,不少人有共鳴,分享類似體會,「同道中人,十分認同妳嘅睇法」、「妳又感到後悔?中港婚姻真係咁難適應……」、「我都覺相處有困難。年齡相差幾年啫,但文化差異大,成日嘈交。有點氣餒了」
有網民分析「始終香港嘅教育同內地係有分別」、「會唔會國內一線大城市成長會好啲?」。但亦有網民估計,可能是2人結婚前未有足夠認識所致。

隨着香港與內地交流頻繁,中港跨境婚姻愈趨常見。(示意圖/gettyimages)

根據政府統計處2022年出版的《香港人口趨勢1991–2021》以及《統計年刊2023》,在內地與香港跨境婚姻中,「新娘為香港女性而新郎為內地男性」的跨境婚姻(即港女嫁內地男性)有上升趨勢,佔所有跨境婚姻比例由1991年的6.1%,大增至2022年的51.3%。而單計2022年,有1212宗香港登記結婚是「新娘為香港女性而新郎為內地男性」。
唔撚用腦
抵死
屌你老母閪又係呢啲「一原因」
Block
一個原因食屎 惹網民共鳴
大陸仔
『偽港女』嫁內地男咋下話?
真港女會冇啦啦嫁支那佬?
大陸人一定係大男人過香港好多, 港嬸習慣女權點頂
港女就係咁犯賤,完全唔抵可憐!
有, 睇錢, 做二奶都肯(不過大陸佬唔肯)
大陸佬真係個個都叫過雞,當老婆係雞咁屌,屌得唔爽就打,嫁大陸佬笑死
tl;dr 所以嗰個「一原因」係咩
有幾多單係假結婚
有香港人妻就在討論區發文,力數與內地男結婚1大問題

一個問題都要數

咩問題成篇文都冇講 仲勁過看圖作文
正解
成長思想好唔同 咁衍生咗咩問題?

思想唔同可能可以互補喎

唔同職業 亦都可以導致唔同諗法

個記者完全闡釋下個港女係咩情況
女權就抄足哂班鬼妹,又唔見上到床好似鬼妹咁自動波含吹奶啜
睇01都係弱智
擺明俾個大陸仔打到嗌救命ha 開心
香港太多賤種地底泥

又要貼
上次陸男一腳申條女面唔知依家點,拉左未呢
我好多野都睇得化,但港女嫁大陸仔呢點真係點都睇唔化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞