新model 3是咪弱智,無波棍打燈要㩒上下制

167 回覆
64 Like 42 Dislike
而家打燈轉左係個mon到?
啲盲反撚靜撚左
棍點會難一隻手轉呔一隻手打燈,燈係呔度次次都唔同角度好難就
應該好快有人發明好似食雞神器嘅制
寶馬撚輕鬆轉會
貴車就唔on9咩,擺呢個位重撚on9個Tesla
其實真心人問題

打燈一個鐘內適應到
車速好多車都唔係正前方, toyota sienta echo 嗰啲都係部車正中間
其他畫面嗰啲可以唔理

飛機都改晒glass cockpit 唔係一大堆指針比你睇
User Friendly嘅嘢你識條鐵咩
分左右擺先會記唔到

用棍已經有兩個系統

歐洲車(棍喺左邊):向上打= 右燈, 向下打 = 左燈

日本車(棍喺右邊):向上打= 左燈, 向下打 = 右燈

唯一共通嘅記法係諗成你要將個軚盤向順時針定反時針轉

順時針🔁 = 右燈
反時針🔄 = 左燈

Tesla 新擺法,掣放軚盤,即使放埋同一邊,但用返呢個記法仍然用得著,就算你迴旋處反轉咗個軚盤,都好易搵到要打邊一盞燈,唔會打錯左右

如果指揮燈掣分左右兩邊擺,就好容易打錯左右燈,因為冇得用順時針/反時針去諗
所謂兩個系統其實無分別,隻手撥向上就係opposite side嘅燈,就算你成世人都未揸過歐洲車/日本車,一上車都唔會打錯燈
撳左右都好啲啊 用上下制控制左右真係反智
最多開錯水撥
用你呢個記法(向上=opposite side)都得,放喺 Tesla 新指揮燈掣一樣通行,但如果個掣分左右兩邊擺就冇呢支歌仔唱

我係回應緊上面講話將左右燈掣分別放喺左右兩邊嗰位巴打

我都覺得用返棍最好,但上面嗰位巴打嘅提議係比 Tesla 而家嘅設計更加難用難記
乜鳩 邊句撐緊Tes撚 文盲

影衰晒揸油車啊 躝開 咪獻醜啦
4am起身去新鴻基商場叉電嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞