數碼鋼琴推介

32 回覆
2 Like 2 Dislike
師兄
牌子都唔同喎

sorry 我柒左
吞多打

樂器同車一樣, 99% 都係平野唔多係好野, 質素同價錢成正比
手感既意思, 特別係數碼鋼琴, 指多 acoustic 比有幾多像真度
由觸感/回彈/壓落去個下既 feel, 當然有好多 feeling 都係好個人,
但又有 d 野真係好客觀, 例如大部份數碼鋼琴特別係入門 level 個 d, 當彈個琴鍵個陣都係有比較明顯既切菜聲/度度聲

琴聲反而多數都冇咩大問題, 當然貴個 d 又會多 d gimmick 不過唔重要啦
觸感/回彈/壓落去個下既 feel <--- 呢個真係可以好天與地既分別

如果真係純玩下當然用幾千個 d 係完全冇問題
有心想學既買個至少中階既大牌子, 如果唔係好快會想換
btw 部琴係買比個仔, 我係彈開 acoustic, 要 Yamaha 係因為大路之外, 佢算比較"似一部真既" acoustic piano
試過某 2 , 3 款大熱款真係頂唔緊
但樂器係無底深潭, set 好左自己 max 可以比到幾多, google/lihkg/上 reddit 望下 post, 應該會有清晰既 idea 想要咩
想問下casio嘅數碼琴點?
見多人用都係yamaha同roland
我本身有直立琴,但有時驚嘈到屋企人想買部數碼琴彈下
見Casio px-6000係便携式,外型又幾靚仔,彈上手好似都ok
想買P225 係唔係去通利買最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞