數碼鋼琴推介

30 回覆
2 Like 2 Dislike
土地原因,要簡數碼鋼琴,想問下1萬~1萬5 有咩推介

拎黎自己練習用,唔係考級,想學classical,諗住星期6/日都會去琴房練真琴
人地講咩都無用
自己去 通X 柏X 試下手感最實際
一座嗰啲同真琴差唔多闊
你係咪要一塊塊嘅?
來黎來去都係yamaha p系列,依家出到p225?
roland fp系列

你個budget 其實係可以買到靚好多嘅(加少少錢買2手真琴
但冇位嘅話就冇辦法
電子琴呀?
其實你係想要keybord 定數碼鋼琴?

認真, 要手感好, 部琴個mechanics 係要跟傳統鋼琴按鍵敲擊原理
基本上好手感係來自重量, 換而之好嘅數碼鋼琴係"一座"
係細座過傳統鋼琴, 但如果土地有問題就要度一度

另外提一提, 外置喇叭音色相對無咁重要
我意思係指同廠唔同model
問一問係咪外置喇叭唔一樣, 而底牌一樣
咁既情況可以揀差d 嗰座
再買個靚耳機自己J

我自己幾個牌子都試過, 最後揀左roland
手感好, 音色好, 又唔太貴
希望幫到巴打手
其實你係想要keybord 定數碼鋼琴?

認真, 要手感好, 部琴個mechanics 係要跟傳統鋼琴按鍵敲擊原理
基本上好手感係來自重量, 換而之好嘅數碼鋼琴係"一座"
係細座過傳統鋼琴, 但如果土地有問題就要度一度

另外提一提, 外置喇叭音色相對無咁重要
我意思係指同廠唔同model
問一問係咪外置喇叭唔一樣, 而底一樣
咁既情況可以揀差d 嗰座
再買個靚耳機自己J

我自己幾個牌子都試過, 最後揀左roland
手感好, 音色好, 又唔太貴
希望幫到巴打手

打錯字
數鋼啦,我指既土地問題係我屋企唔可以太嘈,所以想有D 可以插耳機既數鋼
唔係真係指字面上既土地問題
巴打你買左Roland 邊個model 我以前都買過Roland fp30
用緊 Yamaha CLP745, 算幾好
不過都係身痕想換返三角
講多少少
覺得CLP745 ok 主要係因為佢觸感同回彈個下同 acoustic 比有6, 7 成似
買到 775 可能會再好d? 未試過唔知你可以去試下手感先
聲叫有 70 分, 呢個價冇咩投訴
Roland fp 啦 平靚正
睇下korg d數碼鋼琴
手感好好聲又算係最靚
屌, 原來我記錯
打開個琴原來係Kawai CA401

自吞一打
點為之手感好唔好 因為我算初學鋼琴
其實睇人
有啲key 係比較要用力撳 有啲會自己有啲mechanics等人唔駛撳咁大力

不過我建議都係試吓先
Roland 同Yamaha最大路

等你學到咁上下再換/換其他廠
我自己會compare 真鋼琴
真鋼琴按鍵有重量
按鍵大細力會直接影響琴音大細
有啲差既數碼琴大細聲係一層層唔夠smooth

新手你揀d 型號個mechanics 係跟真鋼琴敲擊原理啦
去琴行試下kawai roland 幾個牌子
又去彈下真琴compare 再決定
個人偏好揀個重少少用多少少力撳好啲
有心學上去的話
靚琴三角琴都係有相對偏重
重琴對你指法, 提高手指等要求高啲
長遠對鍛鍊技巧有幫助
要揀不如一步到位
二手賣應該唔太好價錢
最近自己都買咗部
因為入門所以買咗P145
個人覺得手感幾好,價錢又唔算貴

roland都唔錯,你去啲門市彈下就會比較到

https://youtu.be/gdsMX19obBI?si=978zWn4Qz54kyNXy
因為我唔係自己一個人住,所以一律真鋼琴唔會考慮
我都係指數鋼
唔洗諗upgrade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞