家明篇文激到賤種Tommy 勁嬲嬲豬

329 回覆
912 Like 25 Dislike
香港人真係好易呃。

我不講政治,但有個遊走在政治狹縫之間,一直利用黃絲同情心供養的樂壇前曱甴,他有些事,你有必要知道,至於是否騙子,看完過後心裡有數。

有部份人不明白,為何阮民安到今日仍然堅持每個帖文都「同路人,加油💛」、「香港人!互勉🫶🏼」、「手足!心照💛」、「好人一生平安!🙇🏼」。不是阮民安放不開,而是演好黃絲這角色,是他餘生僅有的工作。正因他也知道,有很多人放不開。

以上的類似帖文背後,每次也是為課金舖路,每次的對白一致,賣預製online演唱會又好、高價轉售大光麵、月餅、盆菜、蘿蔔糕也好,附帶的總是「支持我✋🏼好嗎?」、「代牆內牆外手足多謝你哋💛!」、「好多返緊學嘅小朋友好需要支援」。

總之,販賣同情第一。

甚至,他移民去英國也是一盤很大的生意。他最新帖文爆國安的對話,所打的每一句開引號、閂引號的對白,都是以阮民安的語氣去憑空幻想及堆砌出來。細心留意一下內文,他每一句關於國安的威迫利誘、內容細節,也參照周庭早前的文章及YouTube片集結而成。

國安面對如此歪星,他既沒政治影響力,又冇國際知名度,根本食之無味。阮民安好清楚,國安出面否認或追究,只會增加自己Patreon叫價的籌碼。如果國安不理會,那阮民安自家製的劇本,也足以欺騙部份善良的人,愚昧嘅網媒早已做了他的傳聲筒,將阮描寫成受政治迫害的英雄一樣。

你要知道,阮民安除了是前E-kids成員外,一直都是沒有職業,他以前有沒有好紅?也沒有,紅了兩首歌而已。2019年前,他的演藝生涯是以「樂壇曱甴」終結,「拍MV拍MV」幾近沒有翻身之地。2019年,他找到了畢生的角色,因而得到前所未有的掌聲、工作及財富。

有些事,憑個人的觀察,你可能都唔信,但由阮民安的前女友阿K去講,你可以知道阮民安是怎樣的一個人。(以下訪問不是大公、文匯、講人講地製作,而是已消失的壹週刊出品。)片link在留言區。

1. 任職售貨員,月入3萬的前女友阿K,曾借給阮民安的錢,高達50萬,阿K用了約5年時間才將欠款還清,而阮民安一蚊也沒有還過給阿K。

2. 阿K同阮民安初初拍拖時,同居在翔龍灣,阮民安指自己是明星不方便出面,所以要求以阿K的名義租樓,阮之後從沒支付租金雜費。地產經紀更指,阮曾是租霸,被入稟法庭。

3. 阮民安經常問阿K借錢應急。有一次阮訛稱為林雪當擔保人借錢而被追數,命阿K即時借$7,000給他應急,事後更指「今次被林雪累死,呢$7,000就當你幫林雪還咗」,之後阮民安也沒有還錢給阿K。

4. 阮民安指,以佢嘅身份地位,需要買一部Mini Cooper代步,需要月供$6,000,但礙於明星關係不方便交易,要求用阿K的名義買車。及後,阮民安供了兩個月後再沒有畀錢,轉由阿K一力承擔供車費。而阿K其後收到約30張違例泊車告票,車主阿K被告上法庭。

5. 阮民安遊說阿K到財務公司借錢,「老闆幫我諗咗個辦法,佢睇過你 (阿K) 入息證明好好,我哋去借一舊錢返嚟一次過還清條數,我哋就唔洗辛苦。」最後,阿K借了15萬給阮。

6. 之後,阮民安叫阿K申請3張信用卡,並指「打個電話就有7萬,快啲打啦」,令阿K借了大筆卡數。

7. 阿K提出過分手,但礙於同情,加上怕分手後阮民安不認帳,不還錢。

8. 阮民安現任妻子Eva介入戀情。阮民安與阿K相戀時,已與Eva過從甚密。有一日阿K回家發現,阮民安帶Eva上屋企。阿K開門見到一個紅色頭的女仔坐在梳化,「阮民安將我廳入面嘅相架收起,拎咗我嘅蠟燭出嚟點,佢哋飲咗少少酒,Eva隨後起身走,阿K追出去大叫『執埋件垃圾Tommy走』」。

9. 最後,Eva走後,阮民安入屋跪在阿K面前,撼頭埋牆,「佢(阮)話自己好賤格,知道自己衰,叫我唔好趕佢走,佢話冇地方住……仲話Eva只係佢嘅提款機,幫手搵錢,又話諗緊辦法同我過好日子……你畀留低,我先可以繼續還錢畀你。」最終,阿K說「算了,你走啦」。

10. 阿K在訪問尾段明言,「佢(阮)嘅行為,目的係咩呢?如果係利用香港人同情心嘅話,我會好擔心再有下一個受害者,我唔想其他人嘅錢會唔知畀人拎咗唔知去邊。」

阿K一語成讖。

延伸閱讀10:阮民安早前在庭上的證供顯示,根據阮及其妻Eva (張倚雯) 的WhatsApp群組的訊息,兩人討論創作虛構人物「A小妹妹」和其背景資料,並訂購第三方供應商的曲奇,並訛稱該等曲奇由「A小妹妹」製造,及其售賣,得益將用以資助「A小妹妹」,他們並偽造一封「A小妹妹」的親筆感謝信等。

阮在宣傳募捐計劃的所有帖文中,誘使他人將捐款傳至其小舅黃天昊的銀行戶口。在2021年3月28日至2022年2月15日期間,黃天昊的戶口共有3,907筆存款,總額為港幣逾200萬元,其中與「A小妹妹計劃」有關的,合共有1657筆存款,涉款逾71萬元。

期間,黃的戶口有165萬元經櫃員機轉帳或提款,再存入阮的帳戶,其中逾100萬更轉賬至阮的賽馬會帳戶作賭博用途。

本性難移,Tommy阮民安 只是個笑話。我又試下用返佢嘅語氣結尾:

香港人,應承我🥹 唔好咁易畀人呃🙇🏼!好人一生平安💛 Patreon 在此👇🏽💛

cut咗馬會戶口點滾大舊錢幫小朋友?
join tommy 披床有冇賭球貼士提供架
輸嘅貼士要唔要?
但輸咗都係做善事,唔緊要啦
又分化內鬥,黃圈真的要散了
如果係家明Tommy 二揀一
我寧願揀Tommy
啲口吻好似連登仔,駁唔到就講老母,淨係人身攻擊對方就當串咗,人哋話佢嘅point一個都冇正面反駁
分乜丫
無門檻黃圈一盤散沙一早預咗
睇fb啲留言仲大把人話佢坐過監其他人乜都無做過唔應該批評

我就從未見過tommy落場(前線果隻),後面行街同人合照擦曝光就會

家明只係差五十步啫
連登仔贏多一步:屈毛
家明之前話唔寫係咪因為193 果次柒左
狗咬狗
exac7ly
兩條柒姑轆,一個多咀狗唔底得有人扼鳩人,一個太撚貪心搞到人地唔底得
屌得好
國安面對如此歪星,他既沒政治影響力,又冇國際知名度,根本食之無味

-> 呢句嘢, 其實同樣適用喺鍾翰林身上
隻小強不嬲唔係好人,朋友都可以諗都唔諗就出賣,唔止錢,係關乎人身安全都可以唔理
佢老婆都唔係咩好嘢,陣支那味越嚟越遮唔住,亦從來只係口講係黃
2個喺度扮黃唔係咩新鮮事,
總有啲人係要贖罪券式咁支持吓啲icon而佢哋又啱某啲人心水都無計
都係要拎錢嘅話不如捐俾細葉榕之類落手幫緊人嘅組織,或者獨媒之類啦?
佢哋2個真係生命力同小強一樣咁頑強,去到邊都呃到人撈得起㗎,多一個贖罪傻仔唔多㗎喎

利申識呢兩條友十幾年
我伊拉克U23輸到仆街,無錢做佢會員

如果有Tommy貼士我使輸?

Tommy最多呃下錢
家明係成日跣鳩「同路人」

Tommy有牌都未夠家明個Level
其實只係位提子出黎嘅時候彈開咁解
2024仲講黃藍本身就係一個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞