星島大棋盤|公務員薪酬趨勢調查月底完成 「搶人才」拉高公務員加幅?

102 回覆
9 Like 27 Dislike
應該取消舊制同長糧先啦
跟隨邪惡英國制度損害中國香港利益
機制=龍門
個個都想公務員減人工 有冇諗過某啲公司跟政府增幅
年頭喪吹減人工,家陣吹吹下變左加人工
連登仔情何以堪
連登世界:大學生係私企撈十年,升到manager唔過份
CHING你覺得自己好幽默?
而家既機制=超哥話幾多就幾多
依條賤種之前公開要求公務員凍薪3年
但自己份長俸就加足3年
好多分市民都冇得加甚至被炒
因為佢哋睇到有強烈嘅民意
on9,出面搶人材唔係應該減薪釋放勞動力出去咩?點解要爭人材
on9,出面搶人材唔係應該減薪釋放勞動力出去咩?點解要爭人材
政府自己都唔夠人
屌你老母,呢家士氣好低,唔加5%真係講唔通
呢啲唔計
華員會就仆街黎嘅

但亦無考慮部份行業出現失業、開工不足和停薪留職等情況,

部份行業即係乜野行業?
不如你講下要計埋咩行業,洗唔洗dc9地盤佬開工唔夠又計
叫佢交稅先啦仆街
個新聞分析條撚毛就有
2000年6月1日前入職的公務員就係舊制

24年呀,新制要max有幾難,
有啲位幾年都max左啦
連登仔真係好撚柒
好景時個個連登仔上身,話自己1x個月糧,公墓猿狗也不屌,
個市一差又屌公墓猿唔值
正宗輸打贏要,
你屌公墓猿跳point,薪酬調整既,
咁一係公墓猿跟市場咁,十鳩幾個月糧,跳部門又跟市場咁加囉,fair
應該要cut而家公務員班退休長糧
搞到政府蝕左幾多錢,好多人都係因為長俸先入政府,呢part冇人講
姐埋今年加
啲舊制惡過狗
立法會議員唔係公務員 對佢地無影響
政府統計處公布,去年11月至今年1月經季節性調整的失業率為2.9%,與去年10月至12月數字相同;就業不足率也維持在1%。

總就業人數減少約9,800人至3,697,000人,總勞動人口也減少約12,800人至3,799,700人。

失業人數減少約3,100人至102,600人,就業不足人數增加約1,800人至38,800人。

邊有人失業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞