[Viu TV] 打天下2 4月15日首播 2130-2230 (13)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
仲記得幾年前S1播個陣好多連登友屌佢樣衰又話人藍絲
依家唔同晒口風
「七小福」由來,源於于占元在一次京劇表演中,選了元龍(洪金寶當時的藝名)、元樓(成龍當時的藝名)、元彪、元奎、元華、元武(本名周元俊)、元泰七人[1]擔任《七小福》的主角。後來因為演出非常成功,于占元於是藉此組成「七小福」戲班,既讓徒弟增加演出經驗。

廣義上的「七小福」,最多時曾有成員七十多人,除上述七人外,尚有元秋(本名張轉男)、元心、元菊、元甫(本名李菊華)、元香、元冰(女成員)、元慶(即袁和平)、元德(本名孔祥德)、元俊(後改名為吳元俊)、元彬(本名陶周坤,香港導演及演員)、元振、元輝(本名尹元輝)、元寶(本名徐佑麟,香港導演及演員)、元庭(本名吳明才,第一代的大師兄)、元文(本名孟元文)、元兵、元森、元英(本名林正英)等。
韋陀同Darwin
miss左fb live 有冇得睇番
咁睇應該純粹係講佢後來係果個戲班
元寶自己都話自己唔係可能佢認知中Orginal果七個先真係叫七小福而唔包後來既人
但係棠哥引述寶哥自稱佢唔係七小福 真係唔知邊個先係真
元寶大哥可唔可以現身說法
可能佢覺得洪金寶、成龍、元彪、元奎、元華、元武、元泰先係七小福掛
洪金寶講過
七小福有幾十人
應該有超過六十
https://www.facebook.com/share/v/QDRZNHj782DNZJry/?mibextid=wFJQ5J

搵到寶哥親身解說係後期既七小福
咁睇我覺得係元家班有一堆人,多過7小褔有好多人。

元寶師傅應該係認為自己係出身元家班,但無入到7小福呢個團隊。

七小福係去d酒樓/舞台表演
個劇目寫個表演就係叫七小福
洪金寶自己都話七小福無話係邊個
連佢叫大師兄之前都仲有師兄
已經去做緊七小福
你啱
大龍鳳個場原來係唔同地點拍再剪埋一齊 唔講都睇唔出
D鏡頭就得幾好
真係唔覺
真係好偏僻
咁都認到勁到
個直播冇左?未睇
支持佢宣示多啲
必殺技:一瞬千擊 習得~
惠惠可能上床都係咁樣
佢睇唔到兩條女頭先果一幕
唔似,佢鬧忘恩負義,唔係鬧禽獸或者變態咸濕佬。
勁好戲就唔覺,不過都算稱職。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞