婚前焦慮症

38 回覆
22 Like 24 Dislike
有冇就黎結婚嘅巴絲啊
都認定咗對方 拍咗一段長時間亦都同住
但係一諗到餘生都要同呢個人攜手走落去 唔知點解就有啲驚
唔係未玩夠 自己都想settle
但係一輩子好長 太長
假設唔離婚 要同佢過人世呢個感覺好得人驚
唔使諗啦 諗咁多你唔適合結婚
結咗你諗得仲多, 無論佢生活家庭經濟負擔會大咗
而家你乜柒都冇都諗咁耐 死撚得
係男人有承擔嘅就唔好拖你女友咁耐。
我係絲呀 我下個月結啦 其實喜事黎 我都期待架 但就係有一絲不安
但係一諗到餘生都要同呢個人攜手走落去 唔知點解就有啲驚
Cls咁仲結婚?
即係你根本唔鐘意佢
有 搞好哂所有野 對方突然覺得唔夾想要私人空間分開左
BPD就唔好結婚害人啦!陣間人地或者你自己觸發到,就會分裂 (splitting)。上一秒鍾意佢,下一秒討厭佢。人地對住你咁樣唔辛苦咩?
我想同佢一路行落去架 之前一直都好地地 係今日開始無啦啦有啲不安
又唔係唔離得婚
抱住呢個心態就冇乜嘢好驚
我會覺得行到拉埋天窗呢個stage 我應該咩都可以同呢個人傾下
介唔介意大概分享下你哋之前睇婚前輔導有啲咩講?
兩個建議:
1)Check清楚佢有冇負債
2)如果係紀律部隊你要考慮清楚
未玩夠、想整一隊兵
咪照直講囉
想settle
人生苦短畀你講到好長太長
唔講以為條仔碌鳩頂到上心口
一世人先得嗰幾萬日
結得婚都冇左三分一
頂盡得二萬幾日
太長
講到尾咪又係貪心 覺得下個可能更好
想要更好既人唔係問題 問題係好多女人都唔識自我評分
明明得6-7分 依家個男人係你可以得到既最好
但佢地會評自己8-9分 覺得分手/離分可以換個更好
點知分左手 自己過左30歲 7分慢慢跌到5-6分
如果離埋婚有仔女就更加得返3-4分
驚就唔好結
我認定咗嗰個人
唔應該係怕將來
而係同佢建立將來
乜嘢都係有佢份
佢係你屋企人密不可分

驚即係未ready 好
人終有一死添
冇嘢好驚
如果你驚即係呢個人係你心目中比唔到安心嘅感覺你
Btw你聽日結宜家先黎擔心
又話驚同佢過人世
不如比個機會大家
你考慮清楚先啦

因為你都未揀定 呢一個只係你騎牛搵馬既過程
你又唔係fallinlove 呢個男人 當然有不安啦
永遠唔好做人第二選擇 除非只係想玩下 唔係女方就會有出軌風險
有d女人日日係屋企嘈都係咁既原因 覺得自已選錯左
依家果件男人見到就唔開胃之類
結左都幾年
完全唔得人驚
你要搵岩人先最緊要
睇下點定義搵啱人啦
有人係想要最好嘅選擇
最好行到過左50碎重揀緊啦
有冇人其實唔鐘意另一半但都照結落去?
你又知自己長命百歲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞