呀媽話要健康日日幾乎淨係食蛋、菜同蕃薯

109 回覆
22 Like 84 Dislike
淨係走曬 豬牛羊鴨鵝 依啲毒性紅肉 已經夠。。。。
食唔夠量
仲要唔知佢係大蛋定細蛋
咁食法起碼要食多3倍先夠蛋白質
膽固醇無分好壞
我都想問~
不過可能已經進化到唔想食野, 靠飲supplement, 咁就真係唔多好啦
你識樓主老母先上嚟包拗頸啦
否則就收嗲,只需要base on樓主講嘅嘢嚟評論
香港人包拗頸
大朋友
公屋仔?
呢類型老母,自己仔女口頭講無咩用
你哋講咩佢都硬頸唔理
同佢電話subscrib啲營養師channel
bookmark啲均衡飲食嘅片
佢自己睇到,唔係由你講,就會信
https://www.commonhealth.com.tw/blog/1883
美國農業局修正,由過去每日最高膽固醇攝取量不超過300毫克,更改為不再對每日的膽固醇攝取量提出限制
白肉
你叫佢食肉都冇用啦
轉蛋奶素 叫佢食多啲野 食返啲豆腐好過啦
我知食物中嘅膽固醇係唔需要避,所以蛋唔怕食

但身體本身LDL高都係好?
帶佢睇下醫生好啲 似有情緒病
你教佢計 佢會答你
你後生仔條數同我唔同呀
我自己知自己事啦
根本身體會自己調節,
同場加影尿酸都係好嘢

降尿酸藥一樣都係戇撚柒鳩。
尿酸可以令你更加聰明同埋抗氧化勁過維他命c。
食咗一年全素 蛋白質靠豆腐 各種豆類 果仁
同埋一星期兩次B12 supplement (呢樣重要)
成年冇重冇瘦到 傷風過一次冇其他大病 捐過兩次血 跑咗兩次半馬一次全馬
不過而家真係嫌太煩食返啲蛋奶 不過都少食

樓主阿媽咁食 份量足夠嘅話冇問題嘅
Dododododododo
人到中年通常中央肥胖,想瘦都難
暴瘦可能係生cancer ge 特徵
想問吓紅肉/牛肉真係會對身體唔好咩
Menu無問題 愈來愈瘦似係食唔夠
其實幫佢加返份量就非常之好
蕃薯健康咩
買啲紅糙米塞落佢把口啦。。
應該食量唔夠啫 呢幾樣野睇落營養上又好似冇問題喎
無知真可怕。不過,我有個家姐都係咁,結果去年生 cancer
just show her the mathematics
邊度講whey係最好蛋白質成日聽人話又激素又化學嘢乜乜柒柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞