外勞衝擊 僅5成紮鐵工每周開工30小時以上 失業阿華:香港人會愈嚟愈難過

252 回覆
214 Like 8 Dislike
佢地唔太識中文
嗰班黃帽師傅話要做埋手語先溝通到
屌緊九班黑衣人阻住佢坐地鐵返工
抵撚死,垃圾地盤佬
係香港識講英文應該做高層
管理返D唔識講英文既人
中国香港
轉行咪開足工
其實班大陸仔都唔平
包住包接送 完全唔會係香港洗錢
根本上係直接送錢上大陸冇分別
唔係本身就一大堆大陸佬做?
見到紥鐵工俾工聯會咁玩
https://lih.kg/3686112
你知唔知外國依啲地盤工好高人工架,仲要人地有union點會俾班外國平價工人入嚟搶本地工人飯碗,你以為香港政府咁呀?香港依班如果都搵到平均3 4萬一個月你憑咩覺得外國會低過香港個價?你自己睇下澳洲/美國藍領年薪先唔該,好多高收入過白領文職,仲要考牌又要注冊入工會又盛,低技術工人係香港人先會咁叫
咁又真係偶爾嘅情況見過黑人著西裝, 之後又名牌手錶
你睇錯數

overall係入咗7千幾8千外勞
本身已經少咗兩萬人開工 再減8千
但未完 之前已經過萬quota

紮鐵嚟講
全港註冊數目都係一萬到
真正落場嘅人更少
溝7百外勞入嚟分分鐘已經有一成人無工開

基本上依家好多工程放慢
連正苦嗰啲都已經有人出嚟嗌慳啲唔好做
上季係三跑要人先拉高個空缺
跟住會愈來愈慘

有啲人成日講香港經濟無問題
無裁員又加人工 升得快過火箭
真係針唔吉落自己度就唔知痛咁解
點解會咁,係咪有人拉布
經濟好好既話,呢班工人點會嘈
所以預見到香港政府唔會敢縮任何基建工程,因為佢一縮個市場只會加速倒下,已經去到要靠政府開支直接撐住GDP+就業,同10年前內地啲省政府起樓谷成績一樣,不過香港依家唔同, 谷嚟係保命唔同10年前內地谷嚟交成績表,即係香港更大獲。基本上已經進入左倒數,我自己預測得返唔夠10年時間,之後就經濟阿根廷/南非化由100年前發展領先世界退步到第三世界經濟體。香港一日唔戒中國奶水一日越阿根廷南非化,結論係無得救,中國亦無誘因俾香港重建,因為永遠唔當佢係親生,有機會同資源都會餵飽自己啲親生先,好正常。

利申 我希望5年內香港cap到水賣到間公司出去就返澳洲定居同個德國妹結婚(話願意等我等到佢30歲之前為止),做二等公民算,起碼個仔要零香港關係,咁佢嘅將來我先放心,係咁
港共賣港佢就以為全世界都係咁
巴打食到洋鮑,加油
超哥又會話: 大家唔應該將日常生活既變大跨張化, 一D 改變唔到既野,就要接受啦.......
幾時公務員包括高官都輸入外勞
銀行仲早過地盤比人換血啦
見到你條支那閪負資產死全家 大家都飲得杯落
未來仲難過呀咁多位仆街孽障重

生多D啦屌你老味,死得越多生越多,係乜野人會咁仆街咁僧恨後代?
你試下頂一個月囉,攞住個鍵盤講你就叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞