外勞衝擊 僅5成紮鐵工每周開工30小時以上 失業阿華:香港人會愈嚟愈難過

252 回覆
214 Like 8 Dislike
多啲同胞落嚟做嘢係好事
少緊啲傻黃唔使搞搞震不務正業
札鐵其實都辛苦既 曬到變朱古力人

好多上年紀既(55歲以上) 以前夏天唔開 夏天比d後生師傅做 秋天先出嚟開番工

如果講hea 應該墨斗相對冇咁辛苦 又唔洗點谷
基層啫 腦細同高官點同
高官認為 外勞收咁低人工
會肯係呢個物價咁高既城市入面使錢

或者

外勞收咁低人工同時
咁高物價都可以留得住人
真,以前我做地盤嗰陣好多地盤佬都屌啲後生仔阻住佢哋番工,而且冇晒佢哋咪一樣冇工開

到自己冇工開先知有問題,根本幾年前就應該要知香港係會咁
我支持蝈安法, 你們可以輸入外勞了
根本好撚多人失業
外資去撚哂新加坡
香港玩撚完
證明你哋啲工人根本唔值咁多錢
正如坐site office班人一樣
公屋好似佛沙好耐 公屋而家少左好多紙皮石 以前外皮全部都係 而家可能得番走廊有
燒到自己先出聲
融入大灣区係咁架啦,失業阿華係咪收左美國佬錢搞事啊
屌, 你靠唔夠人而叫價高, 收得多左錢但又係咪做得快左
依家有外勞, 個價最多咪叫正常返, 但至少解決到人手唔夠, 拖慢工程既問題
你真係覺得唔會燒到自己嗰吓先好嘢
幾十年都用緊呢啲手段㗎啦咪撚咁天真啦
燒都燒啲低端人口先
我可以用更平嘅人工請人礦做嘢仲好

仲有唔好學啲傻黃咁
未發生就求神拜佛請個天懲罰對家

講咗幾多年港紙變廢紙
講咗幾多年封關唔俾人離港
柒完一鑊又一鑊
鳩噏,唔使代價

2019洗牌失敗就鳩噏啲未發生嘅嘢唱衰香港
我夠話100年後小行星撞落美國到
澳門就係人版
全部都係大陸人做
得番d office / 政府工係本地人
我只知由高鐵開始,財委會提出:優先聘本地工動議 都被建制否決。

回力鏢嚟啫
700定7900當10萬個local worker
差唔多多咗1成人 人工梗係跌啦
但平水牽涉嘅技術較高,要讀過下書先做到
關外勞撚事咩 係依家地產商hold起哂啲project
人地最缺呢啲低技術工人
開外勞條路就預咗壓死本地工人一路高薪既水
同時政府肯開 主動俾條件壓低麵粉錢
都似係想要地產商壓低麵包價
想當年扎鐵3皮哄左幾多後生入行
做左十年 叻仔都去做二三判
仲靠體力扎就聽乞米啦
係撚做足十二個鐘咩
呢啲咁低門欖,梗係比大陸人頂爛市啦,無左個關封住,你班邊友仲有得撈咩,本身都成日請黑工,宜家光明正大黎搞
其實冇問題,只要個人工一樣
好似澳門咁就算外勞定係本地人做荷官
都係一個比較合理嘅水平
除非你本身對某啲族群嘅人有偏見
地盤既藍絲狗終於有今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞