特区政府本財年錄得1002億赤字

305 回覆
236 Like 13 Dislike
關乜撚野事 事實上公務員加唔加薪係睇每年做嘅私人市場薪酬調整報告 基本上從來都只會加少咗 唔會加多咗
所以我成日都話香港政府個底好撚厚

本身已經低稅,未計仲有vat,遺產稅,資產增值稅,空置稅,銀行存款稅等等可以考慮。

另外對比其他國家同地區債務仍係整低水平。
公務員:加薪先有士氣
空置稅,資產增值稅,陸續有嚟
大撚把錢

睇睇2蚊車放題就知
份報告係點樣整出黎呀柒頭公墓蟲
份報告係點樣整出黎呀柒頭公墓蟲

永遠加少過私人工就辭職出黎做私人工喇公墓蟲真心又廢又要吸血
我就唔覺得正苦咁有自制力啦。食開就上癮,高地價如是、自由行如是。
寶箱一旦打開了,要合上譚何容儀
點整出嚟???
上年堆地產佬唔買地
睇下李唐今年氹唔氹得掂佢地止下血

最後可能諗屎橋
用幾百億請幾隊中甲黎
你誰撚個呀? 你又知唔知我誰撚個呀?
七年係計埋外匯儲備?
同美元脫鈎先可以學美國
但習近平仲喺度
問題係香港核心競爭力得返低稅
某啲連登仔成日J香港搵錢易 就係因為低稅 香港before tax income一啲都唔高
後面嗰啲稅一開徵 就真係可以見證大規模capital flight
預咗
賊匪黨要錢有求必應
煲呔真係擋咗好多嘢
英國統計局公布,不計國有銀行(下同),英國2023年12月預算赤字按年降約一半或84億英鎊,至總額78億英鎊,為2019年12月以來最低財赤,也遠少市場預期財赤140億英鎊。 截至2023年12月、本財政年度首九個月,預算赤字1,191億英鎊,較上年同期增加111億英鎊,為有史以來同期第四高赤字。 截至12月底止,英國公共淨債務總額26,856億英鎊,相對GDP比例按年升1.9個百分點至97.7%,保持在1960年代初水平;若不計英倫銀行在內的公共淨債務為24,379億英鎊,約佔GDP比重88.7%。

不過香港係勁既得英國10分1人已經蝕多過英國
有留意新聞都知上年公務員整呢份市場薪酬調整報告係有bias

例如只reference MNC

薪酬調查的主要對象以金融、保險和地產業等大企業為主,而佔本港企業大多數的中小企所佔比重太小

https://www.wenweipo.com/s/202205/19/AP62859bd0e4b036dce9aea5c1.html
700萬人
每人都係無咗1萬4千蚊啫
仲有明日大愚嚟緊
Ching係咪外國勢力?国安緊係全副儲備倒落去,再問北京同伊朗伊拉克北韓借錢加碼落国安啦
無知一問,外國人在港投資,將外幣轉成港元,咁那些外幣去了那裏?
政府可以申請破產嗎?
[black]赤[/black]
咁就係一個最啱嘅方法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞