特区政府本財年錄得1002億赤字

305 回覆
236 Like 13 Dislike
政府公布臨時數字,2023至24年度的整體開支為7,213億港元,收入為5,494億港元。計入在政府綠色債券計劃下發行的綠色債券(綠色債券)所得725億港元收入及償還8億港元的本金後,本財政年度錄得1,002億港元赤字。

臨時數字跟原來預算的差異,在開支方面減少了5.2%(397億港元),而收入方面減少了14.5%(930億港元)。

本年度綜合赤字較修訂預算(1,016億港元赤字)減少了14億港元。其中收入比預測減少了52億港元(0.9%),主要由於投資收入(減少了20億港元)及應課稅品稅項(減少了16億港元)的收入較預期低。另一方面,開支較修訂預算減少了66億港元(0.9%),主要由於開支需要較預期低。財政儲備在2024年3月31日為7,346億港元。

https://hk.on. cc/hk/bkn/cnt/finance/20240430 /bkn-20240430170118124-0430_ 00842_001.html
中國香港大撚把錢啦
是但啦反正蝕幾多公務員都係出咁多人工又唔使問責下台
香港好快玩撚猿 睇可以塘水滾塘魚幾耐
發債

發債

發債

背靠祖國有祖國支持
1700億赤字 再加每年30億利息開支 天才
Easy la 仲有7年可以蝕
仲可以撈多 7 年錢先移民
滾左2年就完左啦
而家開始諗割九菜
應該再追加一千億去国安先夠安全
發債出糧
有排用
今年會係咁發債 務求做靚條數
2023至24年度的整體開支為7,213億港元,收入為5,494億港元。計入在政府綠色債券計劃下發行的綠色債券(綠色債券)所得725億港元收入及償還8億港元的本金後,本財政年度錄得1,002億港元赤字。

其實係1800億
呢種發債當收入已經唔係第一次

要考慮個問題係
呢種燒庫房支撐經濟可唔可以持續

說到底1800億赤字變化左
一大堆基建工作同公務員唔減薪
令香港仲未出現大規模減薪潮,失業問題
唔洗驚啦
拼經擠
證明香港有實力
全世界有邊個政府可以蝕過千億都面不改容
英國呢啲窮閪國家一定做唔到
發債當收入勁低能
財政儲備在2024年3月31日為7,346億港元。

可以蝕多4年
懷疑有內鬼亂使錢,國安係咪要拎返一百幾廿億去查?
要啦
過幾個月使完要追加撥款
反正使咗去邊係機密唔駛交待
快撚啲洗晒佢, 拎去救國
4千億美元外匯儲備
有排洗
洗完時
班高官移民咪得
計埋外匯儲備
有排洗
洗晒可以發債
連釘都比唔起先算

公墓員至緊要加人工
外匯儲備出咪得
扣除發債呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞