頸椎病求救

37 回覆
1 Like 5 Dislike
https://youtu.be/XIkPI-_80r4?si=s2pa6V0fw8L-rhNK

搵唔返成10年前, 但類似咁, 淨扯斜方肌收縮放鬆, 隻手唔拉上去

重有中醫果陣每次同我lock頸復位冇乜用, 後來玩引體上升發覺每次拉完放鬆左d肌肉之後會唔痛好鬆
懷疑好多人冇睇樓主份report
樓主已經係物理性損傷,頭痛頭暈有機會係神經性問題,未必係肌肉性問題

要揾出根源先可以解決,依家直頭係分唔到樓主係神經定係肌肉問題亂叫樓主做運動,份多兩錢重
頸部最好用物理治療,手術好容易傷到神經
試下毛巾操,非常有效,詳細搵youtube
你係平時姿勢唔好?用電腦,手機成日dup 低頭?定天生係咁?
感激
介唔介意post x光片睇一睇?
物治,如果你做左一排都冇改善
就真係得手術條路,因為愈黎愈嚴重,總有一日你頂唔順
我果陣都有頭暈麻痺, 用多過30mins電腦或者dup低頭就暈, 要即刻瞓喺度先好d
返大陸醫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞