[推到完場] 笑看風雲

1001 回覆
18 Like 20 Dislike
佢好似你身邊朋友嘅feel
90年代屯門華都K場
咪就係小生荒之後捧起嗰堆人,大宇嗰批
松松
但係到而家都係咁,所以我嘅認知係做港劇嘅男主角唔一定係靚仔有型
bobby, 大宇 全靠 壹號皇庭
大宇其實真係靠刑偵
皇庭初期就幫到sammi 同王菲
冇人咪咁囉,班女有港姐華姐頂住所以還好
壹號皇庭 彈起
刑事偵緝檔案 爆紅
有人識有知名度,但又唔係真係紅,sammi 王菲就真係幫到
松松煩膠咗咁多集
郭一出場就極討好
可惜松松先係主角,明明郭條件咁好
咁所以其實冇講咩外型入唔入流,因為港劇男主角不嬲都唔行外型路線
退而求其次姐,又咁啱依班人又突然彈起好似刑偵咁真係冇乜點估到,又發覺受歡迎先唔理姐,嗰陣搵天王救亡都失敗反而依班又救到
同天地男兒一樣懶高竇搞到啲靚仔一個二個好似M底咁追佢。好惡頂
因為條件呢樣嘢係好睇sample size,例如美劇十個有八個男主都靚仔,但突然間搵個普通樣大叔黎做男主就覺得佢唔入流,但港劇十個有五六個男主都唔靚仔有型,咁就會覺得做男主角嘅條件係唔關外型事,外型唔會決定做男主既因素
講緊本身係要睇外型,之後先因為冇人加上發覺依啲貼地格又幾掂先變成唔睇外型
咁所以而家唔睇外型已經變咗基本嘢
最緊要佢冇嗰種氣質冇說服力,你搵嘉欣王菲嗰啲有臭閪奸奸哋嘅氣質一出嚟即刻壓場就真係有說服力,睇過佢哋做臭雞角色玩啲仔就真係好吸引,嗰種邪氣飄忽
連黎耀祥擺明係配角外型都上到位就知啦
嗰陣小生荒,吳啟華依啲奀挑鬼命斯文敗類外型本身都上唔到,嗰陣又成功反身,歐陽震華依啲嗰陣又靠天降財神奠定當家小生,仲有王喜ok德,嗰陣依啲以前唔會上到位嘅個個嗰陣都上到又坐得穩,咪唔再睇囉連大宇都做到師奶殺手
三义口?
天若有情
暗戰2
你話以前應該係五虎40幾年前我細個睇劇已經係波比,家棟做男主,我果時已經覺得做男主同外形係點無關
嗰陣咪就係依啲配角外型上位潮,搞到啲男主角冇乜靚仔,一係就老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞