啟德體育園外判承建商疑欠工程費近$500萬 麻石工人拉橫額追討

43 回覆
17 Like 0 Dislike
有工人稱,自去年10月起被拖欠人工,而葉先生指,他和其他「三判」已墊支發薪,但「二判」一直未付款項,至上月底更突然通知他們不用再上班,經他們查證,原來已更換另一判頭的工人,處理餘下工程。

其實咪出左比啲工人
係三判啲判頭收唔到錢, 真係商業問題喎
跟住班三判走去call 馬返來封路
本身玩到換人都唔會接到job, 唔撚爭在
唔玩大都冇得再接㗎啦
up乜9
二批要拎錢出嚟俾三判出糧
三判話冇撚收過錢,但要睇住班工人,自己拎錢出嚟俾咗先,到依家都未收到二判錢,就話換晒班三判同工人
堆人係三判請咪三判出糧
佢自己追唔到數走去call 幾十個工人拉橫額做場show 啫, 成日都見呢啲

所謂唔出糧都好多玩法既, 例如扣數扣撚晒原本個contract sum 咪「無糧出」
收唔到錢
接到job你做唔做
我都懷疑係咁
三判個麻石 上面唔收貨 要改 要重做
二判覺得係 abortive works 但又上唔到 VO
然後拖三判數
利 亂估
等如你屋企搵裝修佬裝修 個裝修拖佢員工糧 正常都唔關你事
有架, D 顧問公司就係乜乜工程師揸旗,億億聲
呢啲點算好 我打工嫁咋
以前一上報,大判就會出住先
之後係你老細工程費扣返
蝈安法
做工程有好人 全部都係黑吃吃 古惑閪
大家攤晒啲文件出嚟先分到誰是誰非。外人根本唔知來龍去脈。
有可能三判鳩做起埋啲垃圾出嚟/vo太撚大咬令上家「批唔足錢」,之後就講到冇出糧。
又有可能濕鳩上家借頭借路左扣右扣,要班友食多幾舊豬頭骨先肯出齊。
呢啲公司靠唔住要inhouse啦
人哋真係同勞記查過先講
班工人幫腦細手做戲又呃到你班人屌鬼
個腦細自己落錯價 唔識合約嘢 又要畀錢佢呀?
如果班工人真係無糧出
就會叫上層代支㗎啦
唔知政府找咗幾多錢?
講到舉牌嗰班就一定係啱咁,弱勢唔係你話自己係就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞