啟德體育園外判承建商疑欠工程費近$500萬 麻石工人拉橫額追討

43 回覆
17 Like 0 Dislike

啟德體育園外判承建商被指拖欠工程尾款,多名麻石工人,今日(29日)在體育園外拉橫額控訴「體育園冇錢出糧」,阻塞部分車輛出入口。有「三判」指,被拖欠的款項近500萬元。

三判代表葉先生指,涉事是體育園的外牆麻石工程,他和另外3名「三判」接「二判」工程,於去年3月開工;但對方其後拖欠工程費尾期款項,涉款近500萬元,牽涉40名工人的人工和材料費等。

有工人稱,自去年10月起被拖欠人工,而葉先生指,他和其他「三判」已墊支發薪,但「二判」一直未付款項,至上月底更突然通知他們不用再上班,經他們查證,原來已更換另一判頭的工人,處理餘下工程。葉說:「10月開始,我哋4個判頭已經收唔到錢,但作為判頭我哋要頂數,有老有嫩,頂唔到喇!佢哋都唔出嚟解決件事,我哋嘢就做咗,錢就收唔到。完全冇出嚟解釋,拖囉,話『等多幾個月啦!老闆未簽票呀!』咁樣。」

今日早上9時左右,近10名工人到體育園外拉橫額,白底紅字寫上「體育園冇錢出糧」,在車輛出入口外阻擋車輛出入,不讓其他工人上班。其間有人報警,警方到場了解後列求警協助處理。

啟德體育園回覆查詢稱,啟德體育園十分關注事件,並已向承建商了解事件 。事件屬外判商之間的商業協定,故不涉及承建商拖欠工人薪金。體育園強調承建商一直按照合約履行責任及監督工程,分判商必須按照協議內容妥善處理事件。
政府出資,D錢去左邊
去搵二判咪得
學埋晒黃絲搞堵路
啟德體育園回覆查詢稱,啟德體育園十分關注事件,並已向承建商了解事件 。事件屬外判商之間的商業協定,故不涉及承建商拖欠工人薪金。體育園強調承建商一直按照合約履行責任及監督工程,分判商必須按照協議內容妥善處理事件。

協定咗可以唔出糧?
其實起樓唔可以直接同底層deal?
點解要分321判?
国安去左邊
因為唔夠人手去manage
亦都唔值得請咁多人手去manage
所以判出去係最efficient 同最簡單
消息咁透明
唔係點食水
唔係咁點分個責任出去,點你死你賤。
資本主義下嘅產物
方便管理同控制成本
正如你樓下個保安都唔係業主請
掃街清潔工都係外判出去
政府應該要請更多professional 去睇住成件事
係 二判出糧比大判
姐係好似整電話咁
條生產例長,就好自然咁判出去就最簡單
唔通apple 整幾team 人,由最raw 既材料睇起咩

完美卸晒
https://www.youtube.com/watch?v=M-A3ljjteHE
因為啲錢最後又係落返班老細袋
比你低層咁好賺 咁多上位機會做咩?
因為太多特殊工種工序
無可能一家公司識哂所有野
而一個盤亦都唔需要所有工種由頭坐到落尾
行出行入 外判靈活啲

另一方面 二判係攞黎卸膊的
政府同大判份約 寫得好緊 白紙黑字
但二判同三四五六七份約 可以天馬行空 無約都得
你咪唔好接黎做囉
唔好話咩行業陋習
下下捉文件捉咁緊 成本直線上升 俾人話大白象

講到尾 AEC 行業好講誠信
至於體育園搞咩鬼 接二連三出事
過去咁多年黎 CE 兩任局長 署長 親自巡盤
都仲係咁多問題
你真係問下十三力背後個財團啦。

合約精神 唔俾人開工都有
收咗美國佬錢搞事
還佢血汗錢
舊世界未找數?
十三力
藍絲仲唔去屌柒佢地封路嘅
你玩到咁實收到錢啦
但係以後無JOB呢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞