日圓創34年新低!日本樓更吸引!大阪3房「一戶建」120萬港紙有交易!

272 回覆
18 Like 112 Dislike
好奇一問, 日本買樓樓按有得做定息?
所以日本人情願租 做咩要買啫
冧咗嘅又唔係自己 又可以去第二度租過大把選擇
你買咗嘅 冧咗 又冇得賠 又要俾錢起過
搵人清理 又唔知等到幾時 你以為日本救災好有效率 你唔係東京嘅話 慢慢等啦
遲下唔再起香港住去日本讀書做野買返層瑋戶建自住算
日本做野
香港物業稅係平過日本物業稅十倍
如果震一震你自己又要拎錢出黎維修

香港幾十年一次大維修連登仔話係會死
咁日本佢地點算
自住成本太重
你買100萬,每年交成皮野稅
有D咩又要3,4萬既維修費
一年開支隨時5,6萬以上
你一年住唔住到5,6萬日本酒店錢先?
一晚$600,都要住成100晚先要6萬

仲要水電未計

仲要呢100日你只能去呢個地區玩,去遠少少又唔得
但出租又要比人賺50%既收入
七除八扣又無錢賺
日本侵華都係因為想移民離開地震帶,而家成班衝去住😂同天災傾好唔地震?
日本多天災
買日本樓做業主要承受好大風險
所以其實香港真係福地,久唔久打下風,落下雨
香港班傻閪 係咁㗎啦 叫極佢唔聽
話你井底蛙唔認識呢個世界
所以唔好話人哋話鍾意睇人仆街 係有啲人鍾意自己仆街俾人睇 人哋唔想睇啊
請管理公司既管理費仲貴過交租?
你邊間公司貴到幾萬個月
其實由幾時開始,獨立洋房變咗做一戶建呢個Term?
牛肉飯講做牛丼一樣
直接搬用日文漢字
你覺得被文化入侵你都可以搞正字
呢個reply岩呀
日本買樓投資/做生意(出租之類)
係直接on9自殺
維護管理費 真係貴到甩碌

所以even係日本住 買樓其實都未必好
除左退休買黎渡假真係唔好隨便落搭
btw, 咁買黎退休渡假 一定就唔會買flat
另外就係唔會買市區/都心
大丁又可以再買地起樓了
機場隔離度度都咁上下,預咗係俾趕早機嗰班住一晚咁大把,唔會有乜設施
andy 哥層樓 蝕左幾多
買完之後又點
日本迷失左廿年啦
自從房產經濟爆破之後
藍屍狗不算人
咁日本呢啲真係叫一戶建 又唔係講緊香港嘅樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞