日圓創34年新低!日本樓更吸引!大阪3房「一戶建」120萬港紙有交易!

272 回覆
18 Like 112 Dislike

日圓持續疫弱跌,昨日匯率進一步下試,每百日圓兌港元見4.92。日本不但成為港人外遊不二之選,在日圓貶值下,日本樓變相「折上折」,對投資者來說相當吸引。若有120多萬港元預算,在香港或許只能買一個車位,但在日本的大阪已經可以買到一間空間十足、俗稱「一戶建」的獨立屋。

Youtuber「大阪Andy哥」經常在自己的頻道「MinatoTV」介紹關西地區的物業,近日他就與朋友參觀了一間位於大阪泉佐野市鶴原區的全新一戶建,價格2,490萬日圓,若以5算計,即大約124萬港元。對比3年前以7算計,價格約174萬港元,即現時大減50萬港元或28.7%。

該一戶建樓高共兩層,面積約860方呎,間隔為3LDK,所謂3LDK,其實L代表「Living room」、D代表「Dining room」、K代表「Kitchen」,數字3表示睡房數目。 因此3LDK代表這個物業有3間睡房,客廳、餐廳以及廚房各一。

一戶建的外圍是獨立停車場,可泊一至兩架車。進屋會到玄關區,放置了一個儲物櫃,可放鞋及大衣,但缺點是有一條基柱,甚為阻礙。不過好處是玄關區有窗,可以散去異味。

採「文青風」裝修
來到地下的客廳區,已配備簡單家俬和「文青風」裝修,地下舖上木地板。加上有兩扇窗戶引入陽光,採光度不錯。Andy指,樓底不矮,更好的是全屋已包冷氣機,不用額外再花錢購買。

客廳區呈現長方形,備有一個榻榻米和室空間,坐兩人也不成問題。飯廳連著開放式廚房,非常闊落,而且設備齊全,包括洗碗機、爐灶、抽氣扇等,也有一個內嵌式儲物櫃。另外地板設置了一個四四方方的「戰爭儲備箱」,可放乾糧、逃生物品等,以應對天災不時之需。此外,這個位置亦是技工進行家居維修時的出入口。

如同不少日本家庭的衛浴,這裏也是採用乾濕分離設計,洗手間和浴室分隔有點距離。靠近洗手間靠近大門,而且有窗,並非黑廁,空間略為狹窄。浴室靠近飯廳,空間就相對寬裕,淋浴或浸浴皆可。

來到二樓,是三間房間的位置。最大的房間,設有一個方形凹位,用作衣帽間。房間設有露台,景觀望向區內其他一戶建;另外兩間較小的房間,同樣已預留位置方便日後設置衣櫃。這層設有洗手間,不用特意走到地下,非常方便。

提醒港人在日借貸門檻高
Andy指,這所一戶建距離大阪關西機場開車自駕只需20分鐘,而且附近也便利店及超級市場等,如當是渡假屋,是不錯的選擇。他提醒港人若要在日本買樓,借貸最好透過香港的銀行,因為以港人身份問日本銀行借貸是十分困難,而且物業價值需要過億日圓,門檻甚高。

https://www.youtube.com/watch?v=rWDTUbzVbGY
諗起SARS 後啲樓花, 班香港傻鳩個個搶住買 啲新樓成5500 呎都有人接
泉佐野市遠撚到仆街
好處係近機場既
唔因為陸沉而搬既話

btw
諗到大j 層樓都傷心
不過自住唔驚
最 fat fat係個班中介。食完佣走人。
業主比人水左仲要每年比人要食管理費。
On九九 而家買睇半年後打八折
近機場 做air BNB
一個地方俾人項住把刀喺個頸度
唔知邊時邊日大地震喺你嗰度
你諗吓仲會有人買
呢啲冇人生事故,我都唔信啦
搵人租完一次 就可以當冇記錄
叫人隔山買牛都痴撚線,近近地樟木頭。。都無咩人敢買啦

仲要120萬添,屌佢30萬都比多佢
賺到笑wo
大阪個機場離大阪市中心好閪遠
你知唔知日本你間屋買完之後,要每年比稅比政府
如果個物業愈舊,愈唔值錢
日本一戶建係相對唔值錢

一般黎講,好多日本中介會大約賣貴10-20%比香港人
好多人唔知日本買樓買完之後要每年比稅比政府
因為租比人,又要比經紀賺一筆
而且樓價長年唔識升
樓價升左,要比30%資產增值稅
租樓比人,又要將租金既30%交稅
搵經紀幫你收租,又收10-20%稅

當你樓價唔識升咁講,即係話,佢講既租金回報有5%,實際係一半都無,因為每次都有大量開支

做定期都有4%
買日本樓,當日元唔跌,實際都係得1%左右,仲要如果一個唔好彩地震,有野爛,你要維修,又一大舊錢,如果唔維修,佢又唔比你出租

再加埋日本地產好撚仆街,賣比香港人係賣貴好多,當你真係唔出租,每年都要比錢政府
講緊sars 後啲樓花
日本無賣樓都有資產增值稅? 咁跌番會唔會扣稅?
賣個陣要比,所以其實唔係好好賺
大阪 andy 哥合作嗰間地產一睇就知係老實人嚟
有好嘢,一定益自己香港人
係都買新宿
根本香港以前班吸血鬼錢多
香港都要比差餉啦
不過我真係想像唔到係會地震既地方買樓
睇到最近台灣既情況,有d人岩岩買就成橦樓斜左變危樓
差餉都唔會樓價1%每年
100萬樓,每年都要比$1.幾萬

但香港1000萬樓,每年比差餉都係1萬左右

十倍呀大哥

地震直接反映左樓價
試過垃圾時間機 去白濱 和歌山 夜晚十點左右就無車過去 泉佐野就fit 曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞