(分享)估唔到自己會做咗巴士佬

568 回覆
2426 Like 34 Dislike
本身係一個做咗三年幾嘅普通會計文員仔
2021年中疫情失業
之後兩年內轉過幾份工
馬會投注站助理 機場停機坪司機 外賣仔
2023年8月阿婆走咗
9月處理哂啲嘢之後突然想考埋其他車牌(本身1 2A 18A牌)但無錢
有日見到入巴士公司做可以幫你考牌
(九巴免費 有兩次機會 肥咗先要賠12k培訓費 /城巴要先俾3.6k學費同$600驗身費 pass咗會俾返你)
咁我無錢最後更係揀九巴
9月頭上去見工&試車(私家車)
9月尾入班培訓
10月中考第一次肥咗
11月頭第二次終於成功(17牌 之後幾日自己去搞埋4,5,9,10牌)
第二日即刻簽約 之後派3條線俾我 操多10日左右就正式開工
到今日眨吓眼就差唔多做咗半年 啱啱過咗半年試用期
估唔到幾年前坐office嘅我
今日會做緊巴士佬
有咩福利
Office 同揸巴士
邊份工開心d
要靠考車牌去擦人生滿足感
你似乎仲未開竅
能屈能伸,勁
Lm學野先
平時有冇揸開車?
新人獎10k 半年一期每期5k
年尾老底雙糧
老媽子搭巴士免費
最實在係依啲
以前做office對一個老細 淨係搞掂佢一個就得
依家日日對幾百人 要搞掂哂咁多個人
不過我覺得揸車周圍去開心啲嘅
多唔多鬼故?
唔明你未開竅個點
我諗住做滿一年拎哂佢啲新人獎就去考埋電單車同拖頭
齊牌入運輸署做考牌官
驚唔驚人有三急行唔開
之前無乜 最多都係揸舊老細七人車車下客 但唔多
咁點先係人生滿足感
個個都唔同
咩人工?
培訓嗰陣成班友係咁話急屎點算 係咪瀨屎
但正式開工都無發生過
一程車一個鍾內左右 每次開車前都去咗廁所先
我自己每程車都飲一枝水 到站屙完又去斟水
睇嚟你開咗竅,你人生滿足感來自邊度?
幾多錢人工?
六天車長 底薪19k左右 OT就118/hr
我自己依家一個月total OT 50hr +賣兩日假
有27k左右
18A
咁有趣考得中型但係唔用黎甩A 嘅?
同埋原來中型有自動皮師傅車?

利: 直上10+19, 諗緊點樣keep 住45910但係cup 埋個17
自己未論過
聽其他師兄講多
有墳場線
每晚收工返廠入油經過墳場都有人㩒鍾
但明明已經check哂車無人
佢都會埋站開門幾秒先走
想知多啲
1. 如果當初兩次九巴都考衰咗,如果無錢嘅話,邊度嚟12k還條數
2. 想知平時一直以嚟儲幾多錢,開支係佔收入幾多

靠OT都半份糧

揸車睇位係唔係同私家車 差好遠?
咁你仲有得休息嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞