其實講咩中國創新個班友係咪唔記得晒共享單車?

41 回覆
28 Like 1 Dislike
當年吹到幾多間公司靠呢樣野準備上市,又講到完全改咩交通生態,最後玩左幾耐?
重點係呢幾間野割左幾多外資韭菜番黎
間間都係咁玩
變咗風火輪
符合蟈情啦,中國特色雞棚,你唔講起已經無人記得
其實共享單車北歐都有
台灣好成功喎
CCPTOY唔提就唔存在
你睇下租單車D人點搞部單車先講
從來中國只係識炒人
所謂中國創新 只係藍絲五毛吹出來

乜乜 檸檬茶加 茉莉花又話有創意
on9, 只係將兩樣現有既野混埋一齊, 根本就無發明一樣新野出來

所以中國新四大發明, 都係外國玩左十幾年, 玩到唔想再玩
中國再執返來自己玩, 就話係自己發明
咪就係所謂「瓦房店化」囉

「瓦房店化」的意思是:一個地區沒有累積技術的能力,所有技術都是外來的移植,而移植之後就會劣化,以較劣質的技術生產較劣質的產品。
咁又點?其他國家有冇咁既能力抄?
中國當年改革開放,全世界都有份受益於中國既人口紅利同廉價勞工。有d野只可以話風水輪流轉。
風水輪流轉咗啲乜?
廉價山寨product?
香港玩唔到姐
深圳周圍都有
高鐵 - 日本
網購 - 英國/美國
移動支付 - 芬蘭
共享單車 - 荷蘭
咪就係中國d抄襲文化,只得其形不得其神
人哋真係環保同想改善交通,會係配套,法例,硬件方面著手協調
中國人抄完又係變咗cap水行業,個個鬥吹大規模搭雞棚,整撚好哂單車但不注重回收維修,然後氹人俾按金,再打割喉戰,打輸就拎哂注資同按金走路,d單車就由佢散落城鄉週圍變廢鐵。
你自己 睇下屋企有幾多電器 日常用品係大陸做先啦
你一樣享受緊佢D 廉價野
公道d講, 共享單車係香港d賤種有問題
關人撚事?
香港搞唔到姐
搞乜都衰架啦
https://www.gvm.com.tw/article/55407

香港人真係勁, 可以令到成個 中國既共享單車一齊倒閉
https://www.gvm.com.tw/article/55407

你地支那仲慘
30億賠左未??
當年係中國有補貼先開到周街共享單車,補貼一完咪收檔走人,d單車有冇人踩wfc
依家輪到電動車

然後全中國就擺滿晒呢啲人為垃圾
佔用政府地方做生意 唔洗比租 爽撚到
仲有P2P借錢
這就是糟國。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞