[圍爐取暖] 有冇巴絲有好嚴重焦慮症?

100 回覆
18 Like 4 Dislike
小弟因為頭昏腦脹沉沉斷斷續續超過一年 求醫過數十個醫生都無用自從中咗covid好翻之後 突然有日起身好攰 張唔開眼 就一半無停過最嚴重哥日係要飲2 3杯咖啡個人先正常活動到但去到夜晚 就越夜越精神

中醫
試過中藥調理 推拿 拔罐 針灸 都無任何作用

耳鼻喉科
睇過耳鼻喉科 醫生診斷唔係耳石症哥啲 最後又係開啲調理神經 止暈藥

神經科
一年內照過1*腦MRI 2*腦CT 抽血驗血 報告都無異常 最後醫生就轉介去睇身心科

睡眠科
做咗個睡眠質素測試 戴曬儀器 最後都無太大嘅問題

體檢
去咗做體檢全餐 除咗肝指數偏高 後尾食咗藥指數降低翻 症狀都無消失

身心科
醫生診斷係有情緒問題 焦慮症 話我工作壓力太大 又輪班 加上有家族史 開咗啲倍思康同調節情緒嘅藥比我 食咗2個幾月開始個人精神翻就自己停咗藥 點知隔咗3個月又開始頭昏腦脹 每日訓醒哥刻 就好驚哥日會頭暈唔精神影響工作 翻唔到工 最後會比人炒 而且好想請假去睇醫生 又去照MRI 最後又翻去身心科求醫
打咁多都唔知你噏乜撚嘢
有返工焦慮 想躺平🥺
🥹真 其實無真係頭暈 凈係想訓教&訓教 最近嘗試去踩單車 有啲活動
為你祈禱

將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們。

聖經 《彼得前書》5章

https://youtu.be/dYlY_m49-UE?feature=shared
你第一句已經講咗係焦慮症
正正經經定期睇精神科醫生就得
自己亂試啲乜科物科做乜9
好好地食情緒科藥
無啦啦做乜停
唔好自己諗啲怪方法幫自己喇

除非環境條件改變
例如發咗達 做少少賺勁多錢
或者事業有大大成就之類
否則壓力源頭不變
想好返唔係咁易

伸脷 同你一樣焦慮症
Hi 哥哥
返唔返到工?
靠飲咖啡 有一半時間都發吽哣
我都有呢個問題,自從上年年中之後開始就返工會頭暈,當然同好攰都有關係
我都係咁,但翻到一半就開始好啲。同好攰有一定關係,食訓無定時,就算訓足7-9個鐘都係抖唔夠。
淨係社交焦慮算唔算
一有同人interaction就心跳加速出手汗
係見friend都會,有幾次對同事要講野差d暈底
我覺得第一個原因係長時間望住電腦 第二個原因就係心理 你嗰陣仲有冇其他症狀?
咁你點解決?你有睇醫生?
發吽哣 起要4 5個鐘先開始精神 好攰 咩都唔想做唔想諗 食咗藥就好啲
睇醫生la
平時有無做開運動?
飲食同睡眠習慣如何?

我岩岩番工果陣都嚴重焦慮 有睇精神科
但係食左幾個月藥都無咩用 淨係食完個人好暈想嘔

一直都係唔做運動既人
最後靠開始練跑 重訓
戒酒戒零食 多食蔬菜類
再得閒做啲meditation exercise

而加個人有自信好多
就算焦慮都會比以前勇敢好多去面對
加油
想問下點知自己係焦慮症
咪睇緊醫生囉
依家都有keep住訓練運動運動哥個零兩個鐘係會無曬壓力買咗部單車多個動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞