美國房價中位數破38.3萬 買房更難了

46 回覆
7 Like 1 Dislike

https://www.statista.com/statistics/591435/house-price-to-income-ratio-usa/

所以唔單單香港係咁
全世界都用樓市做槓桿,做資本去炒作

中國有躺平,韭菜心態

美國亦一樣人心浮動,燥動不安

特朗普既maga
其實唔係突然冒出來
好多人都唔記得08年茶黨同奧巴馬既change
一篇2014年既文章

但依家新起果d 好多都係要比hoa。
開始同香港一樣, 樓價貴所以越起越細但食埋你hoa, 重要高地稅同聯邦稅。
新屋中位數由2300尺縮水到2000尺,講到尾都係美國人住太大
地稅有allowance既
其實疫情前仲算回理 而家只有等人工升多幾年 追平樓價升幅
38.3萬鎂係中位數
即係港紙三球都唔駛
腥港三球買到d咩?
美帝普遍人工仲高過腥港
點解d人話外國(美國)生活難?
你每個月首先出糧打7 折, 如果你買咗樓每年交樓價2-4%地稅。 有d 屋每個月交300-500 美金管理費, 重有屋同車嘅保險。 水電煤貴香港100% , 就算你唔用水電每個月都要比錢。食飯就唔使講, 貴香港100%或以上。
重要美國供樓依家7-8厘利息。
我覺得好難搵十萬一個月, 唔係好多職位過十萬。
講錯, 係年薪過十萬。
加州waiter都5k + wo
地稅冇咁貴 中位數都係1.31% 電好似0.17美金一度 同香港人差唔多 佢地電費高純水係浪費同屋大同用乾衣機 其他你都岩既出街食係貴但超市肉蛋奶海鮮水果平

稅正常結婚後allowance多,打75折-8折左右,但交society security 你真係有退休金
睇你點睇, 如果計中位數真係好難睇到真實情況。我住加州, 水電都好貴, 就算你唔用水電煤都要比傳送費保養費排污費。 唔係只係計你所講果0.17一度電咁簡單。

肉蛋海鮮都好貴, 蛋你去costco 買先叫平, 魚就貴到冇朋友。 肉就正常, 牛肉你買choice 質素就平, 雞就正常但面包就貴。 出街食先計10%稅先再黎15-20%tips。

婚後只係免稅額高番d, ss 到你未死咪拎到囉。 但醫療費保險費你一定嘔凸。
菜就貴到冇朋友, 除非你只食生菜。
所以我完全唔明d老人家自己有間屋自住而每個月要比水電煤加各式各樣保險地稅可以點夠錢退休?
我見一隻蟹15 左右 ,蝦6.99 一磅 三文魚果d平
菜你Costco買粟米同紅蘿蔔 0.5 一條 Carrot 1.1/ 磅
買菜想平就去亞洲超市 同墨西哥超市最好
Ss冇記錯係67歲有 醫保你冇公司保又唔係低收入就麻煩d既
401k
你如果供埋401k , 你每個月份糧重得番幾多?
我唔知你住邊
蟹好睇時間, 如果兩磅現價係7.99磅
蝦新鮮就好貴超過20蚊磅, 你買急凍6.99磅就正常。
三文魚就9.99 一磅,死嘅黃立倉5.99 磅
所有新鮮嘅都唔平超過10蚊磅, 多寶魚廿幾蚊磅。
菜就一定唔會平, 菜心油墨菜 2.5-3蚊磅 大豆苗6蚊 節瓜 呢排1.5一磅。
墨西哥超市都加咗價係買西蘭花 1.5-2.00 磅
蕃茄0.88-1.5 蚊一磅
翠肉瓜1蚊磅
粟米冇特價就88仙-1蚊條, 特價就0.2-0.5一條。
紅蘿蔔1-2蚊磅。 白蘿蔔就1-1.5蚊磅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞