一個人黑起上尼真係冇人信

348 回覆
181 Like 348 Dislike
如果有個制比我揀無痛咁死 即刻禁
由細到大都冇咩好事發生過
想得到既野從來都得唔到
同人比各方面 無論家境 學歷 嗜好 際遇 次次最終都係我輸
做咩都冇好結果
叫做有努力過想改變現狀
由副學士 入返八大UGC 再由一份13000蚊既工 跳到依家2萬中
每一步都事倍功半
屋企都租既 每個月辛辛苦苦搵埋拎左去交租儲唔到錢
兩老都係搵得幾千蚊一個月
我再努力都係比唔過人地一出世咩都有
都唔好講咩幸福 我只係想有一個自己既家 遮風擋雨
仲記得個時拎張入息證明比個地產經紀同個業主睇 真係覺得好收家人地出世就有間屋 唔洗受尼d恥辱
樓豬幾多歲
同埋講咁多背景
所以係黑起上嚟黑係邊度?
人生嘅野係無辦法架喇
咁你都已經好努力緊去改變
好難一步登天突然生活美滿架
same
樓豬
其實努力追逐幸福嘅過程都足以令人感到快樂!
先唔好同人比較
人比人比死人 唔係樣樣野有得比的
人哋嘅苦衷你又未必見到
樓豬追趕得到 由無變擁有已好叻
繼續努力啦
諗返轉頭 可能最快樂唔係你某日已大富大貴
而係你有努力去追趕你值得擁有嘅野嘅過程
我諗冇人咩都比輸 我就係個種人
我明白你
私樓狗後代講緊係贏你一個人生
佢地兩老 甚至佢地阿爺果代都有野積落黎比子子孫孫
啲賤種私樓狗後代成日站係高地笑你唔上進冇努力先要租樓住/住公屋

先唔講呢班仆街連家用都冇比過
就算我地努力又點?
贏到佢地父母辛苦左30-40年既時間咩?
點撚追呀屌你老母 努力你老母臭西咩
父母咁窮都無公屋?咁慘?
好中point
以前有個女仔都好鐘意我
我都好鐘意佢 不過人地住千幾萬私樓
直頭係雲泥之別 最後都放棄左唔想害人
曾經都有諗過努力博殺 終有一日配得起人
但先唔好講人地等唔等到個日
我都知打工冇出頭 都試過係股市睇下有冇機會
每次幾經辛苦儲到少少錢想發圍 都係賭輸
係碼五六次情況都係咁 有少少希望既時候就一舖收我皮
我已經撐左好耐 用我僅存既理性 明智
每次好痛都咬住牙關捱落去 但我真係頂唔住了
依家我係冇負債 但已經係每個月月月清
比家用計過出身幾年尼起碼比左20萬
以前老豆後生申請過冇得再申請
廿中 已經冇咩意志 輸到發溫
股定波?
樓價再跌幾成的話
你應該唔會咁覺
老豆老母剩係識拎家用 依家三餐所有野都係我自己搞店
人地有住家飯食下起碼易d儲錢
好後生姐
不過建議唔好再賭股
Arm arm出世時候屋企都叫有間居屋 但漏水賣左
老豆都叫係銀行做過 9x年個陣都搵兩皮幾野一個月
後尾一路租屋住已經上唔返車
講起租屋我真係好憎 由細到大搬尼搬去 就好似冇一個地方係真係我屋企咁
典型垃圾父母
已經冇資本再賭要防守交租了
連最後機會都冇埋 個感覺真係好worse
Draw返剩低既錢出尼del app了
試下返教會

認識基督教嘅世界觀
用耶穌嘅思維去理解人生
原來 , 人生可以有另一種玩法

https://lihkg.com/thread/3646068/page/1
好遙遠 我只係三餐交租已經殺曬我儲資本既機會
做人只懂苦撐怎去遮風避雨
見到親戚父母會買iphone 帶仔女間唔中出去食餐好 真係恨唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞