政府又派錢!年金計劃終身長糧加25%

255 回覆
6 Like 187 Dislike
有 美國國債
annuity咁common都比連燈仔妖魔化
個product目的係咩都未搞清楚
見到政府兩個字就一定屌左先
撚有咁長命咩
即係同買咗嘅人對賭幾時死
越早死佢就越lam得多
留名學野
呢個年金其實係咩玩法
每個月有$1600,每日有$55,計埋通脹,每日應該可以食一個麵包🥯,感謝黨
佢個logo 一早話咗你知2D畫得到,3D做唔到
又想昆9呀婆呀伯
佢哋都冇撚晒錢呀,啲錢拎左上大陸買樓啦
不嬲買保險男女個premium都唔同
Annuities are the only financial product that can provide you with guaranteed lifetime income and ensure that you are never at risk of outliving your savings.

你想make sure到你餘下既人生有足夠穩定既收入
而最大既concern就係你根本估唔到自己有幾多年命
年金保證到你生前都有cash flow已經係最大優點
啲人challenge話屌你咁我買完2年就死咪輸哂
但重點係你死左你都唔洗care有錢定冇錢
只有在生既人先要擔心冇錢呢個問題
其實對於一啲無兒女,無理財觀念既人黎講唔錯

頭先用左+25%既30萬年金黎計
假設65歲投保每年拎26100

對比65歲唔投保,放定期,同時每年拎26100生活費
2%定期對比年金breakeven係78歲(13年)
3%係79歲
4%係80歲

識投資既話當7%回報
你夠長命90歲命 年金係可以打敗7%年回報
當然要記住年金無流動性
哇,咁好,咁李家超,林鄭月俄有冇買
用自己錢搵個中間人再每個月派返比自己?
鎖死自己現流
因為高息環境又通脹,佢唔加就唔夠美金定期爭。
係咪即係佢hold左你筆錢
分期派生活費比你
你夠長命就佢要繼續派落去
你唔買年金,資產太多申請唔到長生津
長生津每個月有$4200
最多咪轉另一個名
用命黎賭大細?
由2024年4月29日起,客戶最高可提取百分百已繳保費的餘額以應付醫療相關開支,而不需繳付任何提取費用。每名客戶的終身提取上限為100萬港元。

投降拎錢都唔洗扣費用, 其實冇得輸?
唔好賭賭聲咁難聽
呢啲叫risk transfer
早死囉

呢類product不嬲都愈長命愈賺
同埋要留意呢個係頭30萬+25%既數
即俾三十萬 大吉利是第二日就死咗 呢三十萬就化為烏有?
衝阿
講明用於醫療用途
到時搞手續拖你幾個月你都收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞