原來謝展寰得中學畢業?

142 回覆
338 Like 38 Dislike
佢仲入到需要專業知識嘅位

唔係讀science / engineering 都唔符合入職嘅最低要求
回歸祖國廿幾年
明知佢廢都唔炒?
咁都有得瀨港英

幫你答埋:肥彭埋落既政治炸彈💣
懂得理性分析嘅人真係唔多
高官無才便是duck
誠哥只會叫大家量力而為,唔會指責大家。
唔洗進修都有得升
曾蔭權冇讀大學入政府但係有進修

學歷 1962年 香港華仁書院中五畢業
1964年 香港華仁書院中七畢業[9]
1965年 新法書院中七畢業
1982年 哈佛大學公共行政碩士畢業
公職生涯 1966年 二級行政主任
1971年 政務主任
1974年 調任財政科
1977年 借調菲律賓馬尼拉亞洲發展銀行
1982年 沙田政務專員
fact check 姐
人地新加坡就哈佛精英治國 我地就中學生治港 小學生治國
報導問題啦,既然講得唔重要嘅小學同中學,唔講埋最高學歷就唔完整又不合比例。就算佢冇講,記者都應該查返背景。
八幾年係最後幾批可以中五畢業入場
之後開始都要預科 大學
其實曾蔭權同李家超一開始背景差唔多
一個讀港華一個讀九華 都係有hku offer冇去讀出嚟做嘢
但後來一個ao體系做民政/財經官員 一個入狗隊
曾蔭權仲要俾港英送去Kennedy school讀mpa 招攬埋薯片入局
兩邊視野同訓練好明顯睇得出分野
曾蔭權啲財經官員經驗可以令佢喺經濟論壇班央行行長面前談笑風生
能力都唔重要,最緊要聽話,反正全部都係傀儡
少少 但唔多
所以人地咪做特首佢咪係遲左曾蔭權N年先做到署長

當你岀黎做野耐左就工作經驗睇重D架啦

人地覺得夠做咪躺平,想上咪去再讀書
1970年代既中學畢業,連登仔係咪以為同而家中學畢業比?
係咪又關徐步高事件
Undergrad 喺邊度讀
李家超應該有個優點係對下屬open-minded
好難柒得過689同林鄭 兩個心理性格有啲問題
如果實力夠, 一般大學都會畀佢讀master

我舅父以前都係poly 高級文憑畢業, 之後一跳就係讀碩士
莫欺少年窮
就係唔要叻人你懂的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞