原來謝展寰得中學畢業?

142 回覆
338 Like 38 Dislike
謝展寰在1970年畢業於中華基督教會全完第二小學(1964年入學),中學就讀於荃灣官立中學。他於1985年6月加入重組前的環境保護處,任職環境保護主任。他在1991年6月晉升首席環境保護主任(首長級第1級),1996年4月晉升為負責空氣質素的環境保護署助理署長(首長級第2級)。在2004年,謝展寰被借調至前運輸及工務局擔任首席助理秘書長(環境)。

他自2013年4月起出任環境保護署副署長(首長級第3級)。

在2017年8月,謝展寰獲擢升為環境局副局長,並在2022年7月1日出任重組而成的環境及生態局局長。

證明學歷唔代表一切,能力先係最重要!
原來佢畢到業
佢會話細個家貧,要早啲出黎搵錢幫補家計
呢啲真係那裏來的狗屎運
有咩問題?你問過習大大未?
吃不到的葡萄
Who?
國家機密唔好亂講野
立咗23條
6年已經升到首席

宜家6年都未升到半級
有咩出奇,超哥都係咁啦
依家環境保護主任好似要讀Master先入到
小學雞做嶺道中學雞做凸手
依家嘅局面環境 中學畢業算叻
ENVIRONMENTAL PROTECTION OFFICER
(Established Office)
1. Appointment requirements
Promotion rank for Assistant Environmental Protection Officers who have obtained :
(i) three years' post-graduate experience relevant to a specific stream; or
(ii) Corporate Membership of the Hong Kong Institution of Engineers of a relevant discipline admitted on or after 5 December 1975, or equivalent, and three years' training or experience at an appropriate level of responsibility relevant to a specific stream (not necessarily obtained after Membership).

最重要識得舐鞋底
咁就可以星星星星星
中學畢業的人唔少都講野有條理過佢
所以話啲上一代過得幾easy 書都唔使讀就做首長級然後話依家啲後生唔捱得
屌你老母 原來係紅褲子廢老垃圾
證明學歷唔代表一切,能力先係最重要!
平時聽佢講嘢都feel 到佢冇料到
刷街+奶共能力 100分
唔怪得係下屆特首大熱
冇咩可能 環保官1985年已經係專業職系
即係識玩手段
30幾年前已經做到首長級,份長糧都夠食幾十年,我諗佢都唔會為左錢

我係佢就退休享受下世界,搭多d飛機唔做環保撚
屌你老母入政府6年,包埋頭3年試用
都可以咁快上D1
肯定係能力嘅表現
唔怪得我哋局長依家咁撚有料
搞撚咗個廚餘機嚟配合會個絕世環保垃圾徵費政策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞