為咗確認呢個世界有冇用到嘅即棄環保餐具,買咗堆貴價即棄環保餐具嚟玩

62 回覆
152 Like 5 Dislike
我發覺fb見到好多同胞入手好多膠餐具
條飲管有無"彈性"?
以前係餐廳用過一支疑似係蔗渣飲筒, 個物料確係唔會溶亦無嘔泡, 但毫無彈性(換言之就係脆), 一撳扁佢就會爛, 用起黎仲差過紙管

可唔可以做下test, 撳扁, 摺埋再彈返開得唔得
我都有諗過呢個問題,但我有查過間廠嘅網站,佢係咁寫:
「首先收集甘蔗渣並風乾去除水分,將這些較為乾燥的甘蔗渣研磨後再製為材料粒子,性質類似於塑膠粒(plastic pellets),這些甘蔗渣粒可用於平常生產塑膠的機械,經過一般塑膠的處理過程,包括射出、押出、吹瓶等方式成形,就能製成一系列甘蔗渣產品。」

所以都解釋到點解性質極似塑膠,另外佢仲有寫「不含塑膠、PFAS、SVHC 和 PLA」仲有可家庭堆肥嘅認證,應該真係冇塑膠
個技術唔限於要用蔗渣竹渣咖啡渣,間廠有講其他農業廢棄物都做到。我諗人類嘅農業餵得飽幾十億人,冇理由佢嘅廢棄物滿足唔晒整餐具嘅需求掛?
我有咬飲筒嘅習慣,咬咗幾次都冇乜問題,但唔排除你不停重複搞佢會裂開不過唔知會唔會有保存期限之類問題,新鮮嘅先冇咁脆
支持樓主認真研究
多謝
早排去台灣見佢哋係拎膠袋冚住隻碟
如果刻意做的話 可能得
但以我所知通常採收農作物之後
唔要的部份都會留喺原地作為肥料
甘庶 咖啡豆呢類原條採收的農作物 加工後變成殘渣再造成餐具當然環保
因為呢類植物纖維真係「順手」拎去運用
唔會喺農田中拎走不必要的野
如果農地的營養不斷被大量消耗的時候
我諗唯一方法應該係用化肥補充營養?(因為d有機肥料拎哂去做餐具)
提升農業廢棄物的價值會唔會令農民更傾向用化肥而唔係農業廢棄物作為肥料?
反而令更多環境被破壞?

在肥沃的泥土裡,養份儲存在泥中的有機物和礦物裡。它們需由微生物分解釋放,才可以讓植物吸收。即使在施用大量化肥的泥土裡,但因為多數化肥的養份不均,植物仍需要從泥土中吸收其他養份,始能茁莊成長,在不斷提取,補充又不全面的情況下,泥土會變得越來越瘦脊,唯有倚賴更多的化學肥補充,造成惡性循環。

另一方面,化肥只是一些無生命的化學劑,不能給泥土中的生物提供有機物,故此它會令泥土裡的生物減少,泥土變成了一堆沒有生命的礦物,令泥土中的有機物減少,失去了它的黏附力。在下雨或刮風時,表面的土粒,便容易被沖走或吹走,令土地逐漸不能再種植。全球已有約 20 億公頃的土地出現土讓退化的問題,其中 12% 是因為養分缺失、鹽化、酸化及污染等原因, 56% 因為水的侵蝕, 28% 因為風的侵蝕 1 。

另外,植物未能吸收的肥料,會被沖入河道或地下水中,這些突如期來的養份,會令到水裡的藻類大量繁殖,耗用水體內的氧氣,令其他水裡的生物(如魚類)集體窒息死亡。

在化肥大量使用之前,農民用動物的糞便及收割後作物的殘餘作肥料。但現在這些都變成廢物,被農夫隨便棄置時,更造成環境污染。香港政府更要立例管制禽畜廢料的排放。

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_05.htm
我見有個用竹渣整飲筒嘅廠係話,淨係台灣嘅竹林都夠晒供應全世界用嘅飲筒有突。咁加埋地球上其他國家同其他農作物,就算僅限只用類似蔗渣竹渣咖啡渣之類/真係有多嘅廢棄物,應該都夠整埋刀叉羹?

我們的製造工法支援多種植物纖維,包括咖啡渣、椰子纖維、棕櫚纖維…等。但我們挑選竹子是因為在我們測試後,竹子是天然抗菌、成本較低且對環境負擔最小的原材料。
竹子生長三年後,即完全成熟,是最佳的收割期,七、八年以上的竹子未砍伐,開花後即死亡,因此適時的砍伐對於竹子來說,是最好的自然界循環運用。每一公頃的竹林地,可以提供60公噸的竹纖維原料,天然竹纖維吸管含竹纖維成分大約70%,以孔徑6mm 長度 210 mm的吸管每隻約1.5g計算,大約可製造五千七百萬支天然竹纖維吸管;台灣的竹林地共有18.5萬公頃,因此,就算供給全世界的吸管(6000億支),僅需一萬一千公頃竹林地,對世界上自然資源的負擔是最小的。

https://yollyware.com/zht/why_zht/
我諗呢類有規劃的種植場應該會好過蔗渣或者咖啡渣
因為農作物的殘渣應該會有嗰隻農作物需要的營養
殘渣應該拎返去做肥料
我反而覺得應該優先用蔗渣同咖啡渣呢啲你所講係農田不必要嘅嘢,但如果都唔夠先搞種植場比較好,畢業例如蔗渣其實唔用都係對環境有害:

過去甘蔗渣主要作為製糖過程中的鍋爐燃料,提供提煉蔗糖所需的熱能,並透過蒸氣發電機組供給糖廠的部分電力,這種方式稱為汽電共生,缺點是會排放二氧化碳回到大氣中。

除了用於鍋爐燃料外,部分蔗渣也會用以堆肥,甘蔗渣會集中送至堆肥場中,以挖土機等重型機具定期翻攪,讓甘蔗渣堆肥堆能充分接觸空氣,經過10-12個月腐熟後才能使用,若未經過腐熟處理直接用於農地中,反而會在腐熟過程吸收農地中的含氮物質,影響植物正常生長。

由於甘蔗年產量驚人,鍋爐及堆肥無法消化所有的甘蔗渣,許多甘蔗渣只能就地自然腐爛或直接焚燒,對環境造成汙染,因此現今開發出許多新的利用方式,包括用以替代塑膠原料、加工成固態燃料(SRF)、提煉生質酒精、作為太空包培育菌類等,希望能妥善利用這些甘蔗渣資源。

https://renouvo.net/zh/biomass-materials/bagasse-products/

不過無論如何,我相信呢個問題其實唔係咁難解決到,而且用廢棄物又好種植場都好,生產過程無污染同更低嘅碳足跡,又可以家庭堆肥,點都環保過目前主流嘅紙漿同木製「餐具」,同埋最緊要係用到吖
可以回收但喺香港都係直去堆填區
依嫁同環保撚誓不兩立 有咁唔環保得咁唔環保
外國撚表示 蔗飲管絕對屌打紙飲管 真係好好用
蔗飲管根本就係環保ver. ge膠飲管
夠硬 唔會因為浸係液體入面而索水變軟 無異味
想請教喺邊到買到呢啲餐具同飲管?
之前揾過啲飲管都冇咁平,仲要勁易爛
屌你老母啲木味好似睇完醫生咁
樓主講依款我記得有集團式既餐廳好耐以前已經用緊
所以成本一定唔貴得過其他好多
我屎忽痕一直留著嗰碌剪短咗嘅飲筒睇下會點,可樂都飲咗幾罐,支飲筒都未有問題
你Google 咖啡渣餐具就會見到,佢有埋紙質獨立包裝添
點解要撳扁你用家嘅問題關人撚事正常用飲筒撳乜撚扁
有冇名 唔用紙皮同木嘅餐廳值得支持下
飲管係用黎飲野 唔撚好黎問佢可唔可以用黎起樓?
可以,你有錢就可以買
,我都買左幾套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞