為咗確認呢個世界有冇用到嘅即棄環保餐具,買咗堆貴價即棄環保餐具嚟玩

62 回覆
152 Like 5 Dislike
呢排出於好奇而研究下,究竟除咗紙漿同木製嘅垃圾(應該冇資格叫餐具)之外,有冇啲環保得嚟又用到嘅餐具,後來搵到幾種選擇,第一種係用蔗渣竹渣咖啡渣之類嘅植物纖維製造,形狀做到塑膠咁但又冇塑膠成份;另一種叫PHA(polyhydroxyalkanoates)係可家庭堆肥嘅生物基塑膠。呢兩種物料都環保過紙漿同木,但有幾環保我相信應該冇咩人想知,所以入正題先,由於入手比較容易,我最後買咗咖啡渣嘅刀叉羹同埋蔗渣嘅飲筒嚟玩。

首先係咖啡渣嘅刀叉,切雞髀完全冇難度,連骨髀骨之間嘅軟組織都切得開

之後係咖啡渣羹,浸滾水都唔會變形,相信𢳂飯都不在話下,但我雪櫃冇晒叮叮飯試唔到

最後嘅蔗渣飲筒,以前都用過一兩次,所以本身已經知道佢係唔會嘔可樂,為咗方便影相我剪短咗少少

成本方面,刀叉羹每支都係$1.3($65 50支),而飲筒係$0.45($45 100支),不過我相信餐廳/大集團採購嘅話一定再平啲。講真我係覺得雖然貴啲但我寧願用呢種功能同塑膠一樣嘅餐具,紙漿同木根本用唔撚到

最後利申下 唔係環保撚
牙活不鏽鋼刀叉羹先兩蚊
香港啲仆街餐廳一定比最平物料
係,有齊刀叉羹先兩蚊真係好抵用,直頭想買完外賣過大快活買佢套餐具,唔知肯唔肯淨係賣包餐具畀我
但用你買嗰堆就更加平
同時真正兼顧到環保
一定貴過大快活嘅不鏽鋼,雖然我唔知大集團大量買可以壓到幾低,但以我$1.3一支嘅價錢計,齊晒刀叉羹就已經要$3.9
不過真正兼顧到環保就真嘅,如果真係在乎環保嘅話,呢啲先係最佳選擇
金屬可以回收再造 唔通罐頭都要禁埋咩
額外收錢但畀啲垃圾你用真係好撚過份
我都冇話禁,我上面先有講想買完外賣過去大快活買餐具喎純粹想講以環保角度,呢啲農業廢棄物整嘅先最環保啫
成本轉移至顧客
到時會唔會黑市有得賣膠餐具
塑膠都係石油副產品喎
農業廢棄物都係做返堆肥/生質能發電算啦
其實啲紙漿同木製咪又係要加錢,所以同樣要額外畀錢嘅話,我寧願用啲用到嘅嘢
政府冇set d標準,唔係膠就得
用唔用到唔關佢事
反而好奇杯蓋既替代品,加塗層講到好貴好複雜咁
例如蔗渣呢啲農業廢棄物其實數量多過需求太多,所以拎嚟整餐具只係善用垃圾,而且佢嘅製造過程唔會造成污染,碳足跡都好低,可以家庭堆肥同完全降解,以環保角度嚟講我覺得冇乜對手

利申唔係環保撚,家陣仲開緊23度冷氣,單純呢幾日研究嗰陣Google 好多先識,所以唔使嘗試說服我其他材料更環保
呢啲蔗渣除咗整到餐具,我見係杯蓋外賣盒甚至手挽袋都整到
仲用埋行動支持即棄餐具添
就係唔想洗碗
我買嘅呢啲咖啡渣餐具其實物料上感覺同塑膠幾似,同樣具有一定彈性可以屈得下,但我反而覺得最大問題係唔似做到透明,就算肯用呢種物料九成九都係要玩盲盒壽司。應該得PHA做到透明又環保。
淘寶咪就係「合法」嘅黑市
歡迎加入保鮮紙包碟邪教
我會直接用即棄碗碟,不過例如淨係切下生果之類,我會保鮮紙包砧板+用廚房紙墊著,為咗唔想洗手仲戴埋外科手套,有時都覺得自己好過份
橫睇掂睇都唔似用純咖啡渣壓成,懷疑會唔會只係溝少少咖啡渣落啲膠度啤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞