本地傳媒係咪都冇講布林肯訪華最重要果點:美國會做野應對中國援俄既行為

81 回覆
111 Like 6 Dislike
冷戰=>蘇聯同老美無太多聯系,
先可以做到全面冷戰.
而且雙方都無太多意識型態去侵略對方國家.
雙方有節制.

中共唔覺會有呢方面節制.
而且中美要冷戰,要完全脫勾.
要有完全脫勾借口,只有擦槍走火.

歷史=>
以色列借不防哈馬斯襲擊,去得到發動戰合理性
借偷襲珍珠港(咁大規模艦隻,物資調動,老美真係無間諜會唔知.)
得到二次大戰參戰合理性.
菲律賓,台灣,香港隨時係老美制做戰爭借口.

唔好天真以為人人都唔想戰爭.
當覺得利益會受到重大傷害.戰爭會係解決辦法之一.
(如有深層政府)由拜登做衰人發動戰爭解決中俄以問題,
戰爭完結拜登下台.未必唔係一個好既劇本.
事實繼續以咁既局面彊持下去,
老美只會在一個困局.唔見得唔戰爭會係利多於弊

斷swift
港紙脫勾
你覺得如果開戰個程度係點
會點表現出黎?

部署南海台海?
間諜戰?
網絡戰?
實體定虛擬戰都差好遠

實際開打位置可以係邊
一齊brainstorm 下
自己知就夠得,尤其事關金融,自保就夠,其他人發緊夢由得佢,轉錢轉戶冇咁多人爭
但事實上美蘇泠戰唔係完全冇對話
成個泠戰都有專用熱線聯絡防誤會變熱戰
香港尤其後生代係時候諗下未來
“歸邊”只係幾時事,到時你想係中俄軸心陣營,定係西方
如果你有家人朋友移左民,好似五十年代返左大陸從此天各一方大半世唔係冇機會
中文新聞大都變文宣,梗係唔想你有戒心
不過如果你今年都係最多三十出頭,真係要認真考慮
無得估.
只可以講.最大摖槍走火位菲律賓.金門.
香港就政策上迫中共開戰位.

其實就算老美宣佈台灣獨立國家,中共都可以當無事發生.
軍事,金融,科技都唔夠打
但輿論就一定係個缺口
大規模國家層面級歸邊呢種意識形態我都覺得愈來愈近

美國佬就係好驚冇咗條專線同中國溝通,打仗除非美國嘅利益受到嚴重威脅,否則美國都係唔會想打仗,當然到美國覺得利益受到嚴重威脅就另計,但依家似乎美國喺經濟手段已經令中國受到重大打擊。

中國咩情況都唔會直接打鳩美國,就算美國佬打仗,除非係打幾日就完,如果唔係你估到時仲同你講人權大愛咩。中國就係知道美國冇乜大事發生,就要講人權大愛(起碼表面上),所以先成日想偷雞,但真係打美國,美國癲起上嚟中國就渣都冇。即係如果美國咁嘅國力+俄佬嘅性格,中國仲夠膽玩戰狼咩?

台海南海最多玩小規模戰爭,但是但一方攻唔入或守唔到,都會放棄,或大家搵個下台階。
齊齊打鳩美帝不用怕
當然,佢可以話咩中,俄,非洲,中東多國都唔認。
CDC 價雨村 真係熟口熟面嘅生癌五毛

我自已就盡量唔消費,大陸消費平都唔想去,有錢先儲或者儲流動資產,最好係幾個月變現個種,陳啟宗話架,唔係我煽動:保本保命,特府信不過,北京更唔係我"祖國",隨時局勢變壞馬上走人為上。我係我自已,唔係為邊個為邊度。
你地呢隻根本唔係我一方,所以篇文討論冇意思
我只關心香港繼續收緊落去我自已要點做
依家後生一輩都係,咪再諗個個星期深圳食買玩,諗下未來二三十年點行
個未來就肯定不在香港
望就望唔好開戰,我仲住係香港唔想死住
有線新聞有講
最多咪制裁一兩個公司

唔通打柒中國咩
只要金融制裁, 香港一間小型中共銀行.
隨時會有蝴蝶效應.

外資驚唔驚自己在港投資會出事.
外資係中共銀行投資,會唔會隨時受影響.
咁點解你又做留港撚
美國人最喜歡玩抖音

到時睇下美國人死先定抖音死先

抖音 靠自己中國市場都可以賺大錢, 無你美國一樣得
唔比中資銀行用美元做交易。。。。
罰美國人無得玩tiktok
都係靠嚇姐 都係想你無咁易搵咁多easy money 講真大把美企仲係中國同香港賺緊錢 呢刻佢邊敢玩到咁絕 絕到自己國家企業係人哋地方走唔到咪即係俾人充公資產無分別 如果侵再上可能會刺激吓走多少少嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞