大陸檸茶 愈開愈多

193 回覆
87 Like 843 Dislike
執唔執 我唔care
只係想講 香港好多人 仲係故步自封
衝出黎踩大陸 就叻 一見大陸就屌左先
但人地就變通緊 唔得閒同你糾纏 搵緊真銀
支那屎水檸檬茶五毛最愛
跟潮流開嗰班小店咪又係香港人
故步自封包唔包括埋佢哋?
真係搵到錢先講啦
開咗間鋪就賺錢喇咩
其實解渴嘅話都算係唔錯選擇
從來唔會因為大陸而去針對一樣野,

我自己好鐘意食北京填鴨,擔擔麵,烤魚
從來食物無分國籍,好食就好食,唔好食就係唔好食

香水檸檬/手打檸檬,係個陣假到死又奇怪既檸檬味,
第一次飲既人咪可能覺得幾得意幾特別
飲多次咪覺得垃撚圾

香港茶餐廳檸檬茶點解咁好飲,咁多人吹捧?
因為真係好撚好飲囉,水吧茶底加新鮮檸檬
飲既檸檬係酸同埋個澀味既配搭,
幾甜幾酸幾澀,自己篤檸檬控制到
大陸人仲識飲過你條柒頭,人哋都會專登黎香港飲杯茶記檸茶
同埋檸檬茶同茶記加埋就係一種特色情與結
大陸人外國人都識欣賞,係你條柒頭唔撚識

仲學人講咩市場係呀
係呀,依家開到周街都係,一條街3-4間
但過多幾年,全國一兩間都唔知有冇

但港式檸茶過多30年50年有茶記就會有檸茶
呢啲咪真正既飲食文化囉,小朋友
(如果班垃圾商家唔整咩檸檬汁檸茶)
睇下笑到最後既係邊個

你講既只係一個市場銷售做得好既一件產品,賺到錢既產品
但唔代果件係一件好野
*那怕係一舊屎推廣得好都可以令人爭住買。

你話香水檸檬市場大,我同你講港式檸茶市場仲撚大呀
一間茶記一日賣幾多杯,全球幾多茶記

人哋台灣人一杯珍珠奶茶賣左50年依家見到珍珠奶茶都好撚自豪
點解唔可以為香港既一杯檸檬茶感到自豪?

*我打咁大段野就係想屌9你呢條笑9人小丑既小丑
如果大家鐘意既就俾個like
從來都唔係靠賣茶賺錢
大把傻仔見到有人流,又想搞副業咪玩加盟入場
一間舖加盟連指定裝修風格買貨,都差唔多成球
總店可以拎你呢一球,做大特價頂返死你
最後點都係佢贏
連登仔講到有茶餐廳檸檬茶同大陸檸檬茶差唔多咁,唔好話埋lemonade同港式檸檬茶一樣?
人地係玩市場佔有率之後係股市到撚+funding
唔係話一杯賣到幾錢賺幾錢 有冇人買個D守舊思想
香港人D經濟觀念真係好落後
我會話港式檸檬茶起碼你知道自己飲緊d咩,而個d大陸檸茶你係飲緊元素表,明既就明
未飲過
同港式有咩分別?
見到五毛狂sell支那嘢就好笑
支那人黑心 點會俾好嘢你飲
廁所水溝人工合成檸汁糖精
飲多d囉…無人阻止你感覺良好
整杯鴨屎香先啦
香港檸茶咁撚好飲
飲大陸屎水
屌真心智障稅
香港人不嬲無創意
我覺得手打嗰啲酸得滯
幾間都飲過
真係覺得唔好飲
珍珠奶茶/水果茶好飲好多
再唔係香港茶餐廳隻檸檬茶都好飲過佢
加租賺翻筆先啦
屌到樓主深潛
honour by association 謬誤到仆街

食客買大陸手打檸檬茶怒轟「感覺被騙」:一啖飲完! 飲食熱話 C. Nov 14 2023 中國內地掀起手打檸檬茶熱潮,香港亦有多間大陸連鎖手打檸檬茶飲品店進駐,像是林香檸、檸檬檬LINLEE檸檬茶等。

不過有食客試飲了其中一間的手打檸檬茶後,就怒轟「感覺被騙」,指飲品要價$30一杯但卻一啖飲完! 食客轟手打檸檬茶呃錢:一啖飲完! 大陸連鎖飲品店LINLEE憑其招牌手打檸檬茶打響名堂,分店遍佈全國多個地方,最近更進駐香港連開5間分店,擴張節奏相當迅速。

近日有港人於Facebook群組發帖大鬧現時流行的手打檸檬茶呃錢,他分享了自己於LINLEE買了一杯招牌手打檸檬茶,售價為$30/杯,但他就狠插飲品全杯都是杯,而且更「塞咗一個檸檬入個杯度」,他表示「一啖飲完,真係多一啖都冇」,怒轟「感覺被騙」!

網民炮轟:香精檸檬茶! 不少網民讚同事主,怒轟手打檸檬茶相當騙錢:「之前小紅書吹到大一大,仲話『讓香港人見識一下』,交智商稅啦」、「同我第一次亦係唯一一次飲後感一樣~」、「超級唔抵!!今日係中環買佐一杯真係兩啖無!!!中環仲34蚊一杯!!!」。有人就大鬧根本是「香精檸檬茶」,「韭菜飲品…」、「非主流檸檬茶,糖精、香精添加劑整成」、「香精檸檬茶,飲咗一次唔會再飲」。
有文有路,簡直將呢個post昇華咗
你講到咁撚勁,咁其實上面有乜嘢係享譽國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞