有冇爸打最近去過印尼

108 回覆
2 Like 25 Dislike
而家落機要焗鳩你喺指定上車位

一係就grab , go car , 的士

機場出發就一定劏你

就算你成功call到車都係一樣咁貴
上網簽證啦,留心啲填清楚就冇問題㗎啦
Print定出嚟?

你出到大堂攞行李嗰邊會有個QR code俾你掃

然後你就會填番你個人資料同埋酒店地址

過安檢俾佢檢查之後先出得嚟
$300啲酒店咪當係80年代嘅裝潢啦

P撚晒圖仆佢個街

想住得舒服啲咪住Pullman

雅加達冇嘢玩㗎喎 ……點解會打算嚟呢度旅遊?
我整工作簽證

都係填中國國籍
雅加達悶到pk,啲交通又垃圾,出去大部份生命就浪費响塞車
明明屯門入元朗嘅距離都要搭成個鐘頭車(講緊的士呀)

回程快去程一倍時間

因為道路建設俹簁,兜過白鴿先轉到目的地個方向
返左香港
雅加達無咩好玩 探親
樓主去三日好似好短 應該泰國岩玩啲

提埋樓主印尼入境比完落地visa錢 排隊蓋visa
跟住海關有個電子申報 網上填完有個qr code 比officer scan 返就ok
我睇唐人街Gajah mada大路附近個啲四星,都係四百蚊港幣以下

只打算係唐人街行下,安卒尋夢園,獨立廣場,再搵啲大商場行下

未去過,純粹想感受下異國風情
想去大型商場嘅
Grand Indonesia/ Pondok Indah Mall 1,2,3

高檔商場嘅
Plaza Indonesia

有格調嘅
Ashta District 8

想行吓海邊嘅去
PIK
google都唔識 建議你唔好去雅加達
想問下有冇人坐過蘇加諾-哈達機場鐵路 ?

票務
頭等車廂方面,市區到機場站的車費為70,000盾,如果該車程只涉及雅加達市區,車費則為10,000盾[17]。優等車廂方面,涉及機場站的車費從25,000盾至30,000盾不等,其他車程的車費為5,000盾。乘客必須使用有效車票通過閘機,才可以乘搭機場鐵路列車。車站設有自動售票機,乘客可以使用簽帳金融卡、信用卡或印尼5家銀行發行的智慧卡購買車票,但不可以使用現金[12]。乘客也可以使用鐵路連線公司提供的應用程式和購票網站購買車票,並使用網上理財服務或Doku錢包支付票價。購票期間,乘客需要提供手機號碼等個人資料[18]。鐵路連線公司也在2018年6月和本地銀行合作,推出「個人常客計劃」(Personal Frequent Rider,簡稱Perfeq Rider),方便常客購買相應的餘額,在一個月內乘坐機場鐵路。按照計劃,出行次數越多,對應的單程票價越低,例如每個月乘坐8-12次機場鐵路的常客每程需要繳付50,000盾,每個月乘坐機場鐵路超過19次的常客每程需要繳付35,000盾[19]。

如果冇當地電話號碼點算
push

另外,我打算係duri 站行去唐人街汲泉個位,半個鐘得唔得
我驚塞車,所以只打算鐵路+行路
景點都係唐人街附近方圓兩三公里既地方,坐的士
咁樣穩唔穩陣
今日順利過關 但係比佢屌左兩句叫我寫中國籍
我話下次啦跟住照放行
同機前兩個同鄉都係咁
我心諗咁你個系統有Hong Kong 想點
上環永安對面

機場近郊都已feel到出名air pollution 嚴重

酒店望落去glodok區,即係唐人街,一眼望晒,好舒服柔和既東南亞社區

第一站去左 法達拉西廣場,呢到以前係荷蘭殖民政府中心,而家改建晒做博物館 今日星期日都好熱鬧,人多但秩序良好,賣藝者都好乖,唔會追住人打賞,你鍾意影任影,酌量打賞
睇過黑色五月啲相覺得哩個SHIT HOLE仲衰撚過印度,
送錢俾我都唔會去
華人既野,你見多幾個屍永青,就明白點解會排華

呢個food court都幾靚,呢個叻沙餐大約37蚊港紙台上表現唱緊蘇芮首憑著愛既印尼話版本
第一次去一個國家,簡單城市遊已經好滿足,第二次先玩深度遊

李錦記蠔油永遠係海外超市唯一搵到made in hk貨品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞