有冇人記得廿年前不嬲都係主張緊用紙=唔環保?

38 回覆
96 Like 4 Dislike
冇人話紙完全係環保
只係紙環保過膠
完~
幾時都係自備最環保
最嘈唔派餐具你自己諗掂

你去啲office,學校會叫人用少啲紙
然後到你食飯又用返紙
紙同膠都係堆填有咩咁環保

我而家會堅持做的環保野就係 office 用晒紙的兩面 (尤其係 internal use)
咩紙飲筒 咩木刀食屎啦
依家話要用紙餐具呢回事好似就係政府同環團傾出黎嘅方案,班餐飲商家都係被逼就範
咁如果呢d樹林夠用就唔洗郁到熱帶雨林啦

你睇下依家d紙餐具,一餐起碼要用3隻叉先食到,我又想睇下呢d樹林夠唔夠用
點定義環唔環保得過先,同埋環保就係環保,有害就係有害,既然兩樣都有害,點解仲會喺呢兩樣野入面退面求其次?即係你肚餓時身邊得消毒藥水同強水,你又會揀樣冇咁毒黎食而唔係搵過第2樣野?

同埋唔好唔記得,雖然膠係對環境有害,但唔代表你走膠呢個世界就會少左呢樣野,因為好多膠都係煉石油嘅by product,d人都係為左環保而廢物利用,而家你停用呢堆廢物唔代表處理左呢堆膠,除非你可以有技術令提煉石油嘅效率提升唔再生產呢堆by product/直頭禁石油,如果唔係根本解決唔到呢堆膠嘅產生
咁而家討論緊嘅係為左方便而產生嘅即棄餐具就緊係fixate喺即棄到,如果要極端地取捨咁揀直頭可以話取消外賣取消即棄餐具咪得,問題係依家要魚與熊掌兼得,又可以方便到市民又可以做到環保

根本成件事上面,除左班真心膠嘅環保撚係真係為左環保,其他人都係逢場成戲同cap水,如果環保真係咁逼切呢個世界根本就學你話齋禁曬即棄野啦
知佢老母個識咩, 隨資本家變炸傻鳩
唔係好困難,係根本做唔到

就算點改變,都一定會有即棄嘅需求

同埋科技係為咗令人更加方便,同埋進步

你個理想化環保,最終會行到去,用手食飯,河水洗手食幾多,病左早啲死唔好做醫療
我喺屋企食完嘢啲餐具都未必即刻洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞