有冇人記得廿年前不嬲都係主張緊用紙=唔環保?

38 回覆
96 Like 4 Dislike
嗰時細個,個大環境不嬲主張環節約用紙,又話咩阿馬遜森林好快冇撚曬d樹木,點知依家班環保撚又大倒退要人用紙取代翻膠,咁究竟阿馬遜森林緊要d定海龜緊要d

成廿年時間班環保撚除左叫人停用呢樣停用嗰樣,究竟有冇人諗過研發一樣野取代紙同膠?雖然我都明大部份環保撚同慈善撚一樣都係掛羊頭為左略水而整出黎嘅噱頭,所以由今日起我都決定為環保出一分力,去amazon買翻千零份可重用環保膠餐具

請大家同我一齊去阿馬遜支持阿馬遜森林啦
我以為自己開post

如果紙餐具係環保,點解早兩年環保撚係咁屌人用紙唔環保?
https://lih.kg/3680743
屌人用紙唔環保應該唔係兩年前嘅事

自從塑膠興起之後好少再聽到叫人節約用紙
所以成日都話民智未開,千祈唔可以有民主
其實紙都分好多種嘅
例如環保再造紙
環保個龍門,係隨科學知識來變,你現在才發現
原材料咪又係原木

再造紙品質又冇咁襟用,再造次數又有限,只係將舊木渣乾渣淨用盡去姐,用紙取代膠之後咪又係唔夠依家7-80億人消耗個速度
以為係隨環保撚同執政者等相關人事個荷包而變
咁依家個個都用iPad,啲樹咪生翻哂囉,膠仲唔環保,咪叫人用返紙囉,到全世界都轉紙餐具,咪叫人唔好再用紙囉,就算發明到激光餐具,永遠都有嘢嘈嫁啦,咁執着做乜
可能係電子化少咗好多用紙
用紙已經唔係環保重點
呢啲campaign通常每次只會集中一樣

以前係用得多紙既
office, 學校
而家原本用紙既,都被電子取代

但係膠一向都係大問題,因為降解唔到
都講左至少十幾二十年
等全部人習慣用紙餐具,我諗十年八年後,之後就會開始吹紙木餐具唔環保,應該開發可降解餐具,例如玉米澱粉製牙纖,咁環保業團體先可以長遠cap 水
武肺幾年所產生既防疫同醫療廢物又唔見有人話唔環保
唔會取代到嫁人口不斷增長,電子產品只係多一個途徑去比人利用,即係呢個世界有飯有麵咁,唔會話全世界轉去其中一樣,甚至有人一餐又食飯又食麵,最簡單睇下你公司係咪必然有softcopy 同hardcopy,或者你上網自己搵下paper consumption over time啦,個個斷尻估話電子產品普及減少用紙,但就連上網fact check都唔做就尻up
根本自從我長大之後係完全唔會聽呢d咩環保團體慈善團體講,因為呢d團體極大多數都係有一小撮人的確有初衷,但可惜更多嘅係為左抽水搵食而加入,好似慈善嗰d咁,班撚樣捐一個月糧出黎已經好過1000個人捐1-200

所以環保呢個命題喺世界上黎講係一定講唔完,因為當一個問題解決完佢地亦會製造另一個問題出黎,情況有d似大藥廠咁
我地淨係負責返工、聽話、磅水、有訪問時答我很幸福架啫
其他野唔記咁多啦
我地公司基本上唔用紙, 枱上面無一張紙 (除左廁紙)
(當然部分政府野 銀行野, 簽約果啲都仲要)

舊既公司仲用都好可能係用紙文件
但新既公司好多都已經全電子化
大家屋企都唔會再一屋一printer

你睇paper consumption無少到
有好多原因
但如果電子方式無取代紙,個數會比而家大得多好多
到時就會禁紙要你用膠
會搵膠廠話比錢佢地就幫手宣傳用膠
環保界cap水既循環
咁咪即係證明電子普及化同用紙量根本唔係直接掛鈎,同埋最大個問題係依家唔係討論緊電子產品對用紙量有冇幫助

你要環保要減少斬樹,最重要個源頭就係睇用紙量,人對紙張需求不斷增加你仲用紙去取代膠,咁請問呢件事又係環保?根本要真正環保就一定係搵第3樣野取代曬呢兩樣,但係班環保撚除左識反對之外又冇實則提議
其實環保撚會叫你重用餐具
係有班打住環保旗號既商家,整啲紙餐具出來
加埋一個低能政府, 推錯方向

其實你地打夠 稻草人未呢
環保撚同反環保撚都係on99
知唔知有啲樹林係係專種嚟造紙

再造紙主要係攞去做啲低需求嘢例如廁紙
等唔洗浪費用新紙去做呢啲嘢
其實根本啲紙餐具係偽命題嚟
政府話禁膠冇逼啲商家轉用紙

利申不嬲都唔要餐具
因為見過啲舖頭用包裝好嘅餐具入面都係發毛的

最好笑啲人話係咪下下要洗返乾淨,講到好似好難咁
我本身成日要出街周圍揸車工作喺車食外賣,咪一樣食完即刻洗返
而家用紙相對多因為種個啲快速林,又直種得又快,幾年就收成得用黎做紙,相對返要架育既森林就影響冇咁大。

不過種樹咁快,一定會chur好多塊地既營養,如果要補充營養都係要加速消耗物資同埋能量,最係係唔係環保就真係唔識計啦。

我認同樓主講要再用新野去取代紙同膠,特別應該係用再造再用著手,可以型成個新循環,用有機垃圾做新物料做即棄用品,然後分解再循環先係最理想。

但係政府方向同資助都唔配合,更加覺得賺唔到錢,香港政府根本唔係有心搞環保。

樓主咁有心都係嘥鳩氣。
點解一定要fixate喺即棄?
就算件嘢幾咁可以分解循環
single-use呢件事本質上就係唔環保

改變自己生活習慣
帶可以重用嘅餐具真係咁困難?
之後同你講電子化都係唔環保
要用人腦記底同計數傳遞文件要口耳相傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞