用簡體字係進步定退步?

40 回覆
0 Like 63 Dislike
以前試過用 邒
網民都算, 就算上流級都係文盲
大陸人應該中文好好,冇理由唔知 出類拔萃 喎.......
得罪講句,絕多數而家嘅大陸人=以前社會低層,世代都係乞衣仔
簡啲唔簡啲
全部字簡化到十劃內就有用
學簡體字既門檻其實比正體字更高

學字第一學部首
部首黎講好多簡體字殺殘左個部首,夾硬用個字既另一部份做部首,令簡體字既部首比較多同散,而亦因為正體字既部首大多與字意有連結,本身好多時仲係另一個字,起到識一隻字變識好多字既功能,相對之下簡體字既部首更難記,更似符號有別漢字學習邏輯

例子:
正體字既愛字係心字部,簡體字既愛字係爫部

正體字既親字係見字部,簡體未個親直接殺部首,變成夾硬用卜字部

說明左簡體字只會令部首更多,更難以系統化學習,學習負擔更大
殘體都痴膠花, 見到個"后"字就嬲
我會寧願打"背狼"囉
上面條友傻鳩黎
囊字都冇簡體字

本身隻字班友都簡唔到,拎黎評擊正體
完全唔撚明點解內地人會覺得用殘體字係進步
英文潦草可以揀用唔用

但簡體字係普及到內地人唔用繁體甚至會覺得港台仲用繁體好落後
咁要平反下
隻字真係寫得閪
退步
繁體字有啲字要簡化
關大陸簡體字乜事...
麤簡成粗嗰啲係約定俗成,屬於文字自然進化。

后面、皇后
答复、重复
苦干、干净
陰陽>阴阳
厂广
嗰啲,完全係弱智。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞