美國務卿布林肯訪中 沒有紅地氈 酒店房外有戰艦

227 回覆
105 Like 5 Dislike
布林肯:驅逐艦 .... 一隻
其實,清末果時唔係奧匈帝國咩?
奧地利國?
幾時來次八國聯軍,同支蛆來個冚家剷
布林肯原來係男人
傻仔 有冇諗過真係出手 會死成點⋯
同果啲所謂禁用RMB個打擊完全天同地
何況唔搞你 個市都一潭死水
你應該慶幸對方仁慈先啱
台灣擺咗 你覺得畫面靚唔靚?
快d搞 中國佔全世界工業生產35%,禁完拎住美金買唔到貨 睇下中國死先定美金信用崩潰先,真係傻仔講野唔用腦。
原來工業無得遷移/取代嘅
唔知仲以為係軍工 科技工業
而家電動車又唔要你 晶片又唔受你玩
3x%唔知用咩角度吹出嚟 仲要產能過剩無人要
俄支石油輸出大國都脅迫唔到歐美 憑你d膠樽 膠碗 膠面盆想威脅世界
夠膽咪郁美國佬囉
冇膽冇錢
鬥死城、爛尾樓數就敢
2018貿易戰,2022友岸包,6年啦喎遷左去邊睇過?係咪想講去左越南墨西哥呢?唔好意思喎中美貿易下降同時中墨中越貿易上升,你想加錢買貼牌貨咪去買。

電動車德國同中國合作,豐田同中國合作,唔好以為人地口講話係咩就咩啦,自己上網睇睇德國對中國投資增長左幾多先,豐田同華為合作搞電動車啦喎,剩番美國一個人孤立全世界?

35%係oced俾既數據 係唔係又想話係中國作出黎

美國係全世界最大石油同糧食出產國當然俄羅斯係威脅唔到美國,但工業產品美國整條毛咩,生產線一早冇哂啦,重新不計成本起起碼3年起跳,呢三年你叫美國人捱高物價同資源短缺?用下腦好冇,叫你痾屎用少兩格廁紙都唔得啦傻仔。再講俄羅斯咪一樣俾美國制裁同時打到烏克蘭仆街,家陣俄佬你都搞唔掂想制裁中國?幾時你自己生產能力去番二戰時期再講啦傻仔
2018 2022咪就係話你知唔卸你班傻仔囉仲好意思拎出嚟比人攻擊自己
你搬唔搬係你嘅事 你唔搬係你個人決定唔係無搬走嘅可能
分清因定果未呀傻仔

而家講緊電動車唔再係未來重點
歐美日都係一樣
豐田話過唔做電動車 你po個梳屎嚟睇下點合作法?
咪撚走數呀 係「電動車」先好po呀dllm
人哋就係人云亦云 你就直頭自己作故仔

po張爛屎圖出嚟唔知做乜鳩
我重點係你3x%包埋大部份d低科技嘢
寸你膠杯膠碟都唔撚明 po張圖出嚟說服力會大d?

美國生產線同第一點原因一樣 老調重彈又當新論據就收皮啦
你講嘅35%淨係輸出去歐美日澳咩傻閪
做埋啲小學雞野 果然係小學畢業
順便覆埋, 咩豐田唔做電動車, 呢架車你食左佢?

https://www.toyota.com.hk/tc/our-vehicles/bz4x/
搬唔搬係個果 唔係為咗禁你生產而打鳩你
係你自己講到3x%無可取代咁
但而家人哋唔係為咗禁你生產呀嘛傻閪
連基本邏輯都無 仲話唔知人講乜
你咁嘅智商係理解唔到嘅
係嘅係嘅 你都係想我咁講啫

叫撚咗你唔係電動車就唔好po啦
一早知你想點啦 係要攞嚟柒嘅
你中意啦 係嘅 係嘅

低階嘢整唔到? 笑撚咗
唔係技術問題 地方問題 原來只係時間問題咋?
咁你中意啦 係嘅係嘅
就係無可取代, 因為你而家踢中國出swift, 邊度搵替代滿足你即時需要, 你而家痾屎唔同廁紙, 三年後先用得唔得? 真係成個柒頭咁, 講野唔經大腦, 講道理講得掂你咪提論據囉, 講唔掂死雞撐飯蓋俾人收皮死都要拎番渣沙, 真係冇撚用
好似擺隻皇家加勒比啲船會冇咁肉酸
咪鋪哂東南亞取代
依家維持住有限度關係
公道講,人地美國啱啱通過嘅法案都係叫peace through strength act
只不過班門弄斧嘅野就......
東南亞取代到就唔駛咁頭痕啦, 自己睇上面幅圖佔比係幾多先。所謂外包外包, 最多既係越南墨西哥, 但都係貼牌貨, 即係中國公司去當地設廠, 搵條當地人做法人整個雞棚, 將中國生產的半成品搬去當地組裝, 或者中國掌握源材料上遊, 當地做下遊生產。美國明知係搵笨柒, 都要買。點解要買呢? 因為2018 trump想製造業回流, 回左幾年乜都回唔掂, 去到2022就叫友岸外包, 但包黎包去都係雞碎咁多, 只要供應鏈上遊係中國, 越南墨西哥純做組裝果部份, 只要上遊一斷, 下遊即刻就收檔, 成件事十分清楚, 唯一解決方法就係你叫美國人同你捱幾年苦, 然後美國政府巨額補貼要求所有公司要美國本國設廠, 呢個神話劇本發夢就會有, 現實邊有人理你。
香港又要出聖人
明白嘅 支那真係世界第一 所以美國佬暫時都係得個嚇字
幾年後等friendshoring逐漸成形 到時支那就唔使咁委屈自己同黑社會做生意
俄羅斯撳住烏克蘭嚟砌本來就係應份 話晒烏克蘭咁多年都窮到燶 除咗貪污程度僅次俄羅斯排歐洲第二就冇乜嘢攞得出手 但係唔知點解成兩年幾 澤連斯基條戲子仲喺基輔生勾勾 歐洲又同俄羅斯derisk咗
烏克蘭從來都唔係美國盟友 從來未試過有美國駐軍 連北約成員都唔係 唔知點樣可以同亞太盟友比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞