中國大陸35歲變裁員「詛咒」 科企員工最高危 拼多多及字節平均僅27歲

127 回覆
34 Like 3 Dislike
咁係老細問題,點解要比entry level嘅人senior 人工?
你做咩野咪比返相應人工,同年紀冇關
除非你真係完全唔掂喇
咁呢啲一早勸退咗
係有班唔上又頂住個entry位
咁每年appraisal做樣都當加3%
初頭少少錢可能老細都唔覺
到某個位老細覺得train個新人cost平過你
咪雞咗你
真係識咪係
好多人只係揼石仔
就算你攞住FG嘅人工肯做20年,都要你冇old sea food果啲陋習又有FG果種體格可以捱得。

做啲唔需經驗都做到嘅工種但又老屎忽咁hea做,間中要佢OT下又大番公司:炒我囉,哩種人我見好多。 到我真係炒佢果時又話人‘無良’因行左MPF,其實炒佢都唔駛公司再攞錢出黎,我好樂踢走晒啲不思進取又hea又懶嘅廢老

當然依嫁啲後生有唔少都甩頭甩骨唔捱得唔鬧得,但請番件後生靚仔靚女起碼唔做得到睇得到(更何況有時係’做‘得)。
慘過做運動員
有家庭有細路 通常撈得耐d
就算難捱 比少少甜頭
可能請多個人幫手 加少少人工
佢都會留低幫下手
如果佢都頂唔到 咁真係份工本身有問題
但係呢d 係interview stage好難check到
除非你公司面試已經要人
填哂入職申請 填個人資料
仲有第三類人
30幾歲有啲權就響度搞埋啲政治影響其他同事
呢啲人老闆反而唔會炒
抄IBM管理方法,不過IBM俾人告返轉頭話年齡歧視
有家庭有細路果啲咪成撚日同我講要Work life balance OT一陣都話唔得囉
若我請個FG都做到又肯做但你就做唔到,就冇賴份工有問題
鼓勵大家有仔趁嫩生
16歲生仔
32歲做阿爺
35歲強制退休 養兒防老
美滿人生
我想問嘅反而係,依家話大陸後生失業率好高,2x歲範疇2x%失業率,然后30+又炒(篇文講緊唔止it連收銀都唔要30+)咁啲工到底咩歲數嘅人做緊?
讀咁多書,淨係得十幾年職業生涯。待遇應該有外國足球員先夠,否則只會越來越少人入行。
一係讀唔到先夾硬做,變成蠢人職業,出來嘅產品都唔方好。
上到管理層都會被炒
人地肯ot, 你肯唔肯比 ot 錢先?
打工咪就係老細出錢買員工時間,想人地白做?
同一個人工,人地包埋OT,你就要做多陣都要再‘加錢’,你會請邊個?

唔係話打工仔就要做奴隸,但好多野就係個market定。

冇理你18-22定80歲,你若有本事,做嘅野冇乜人取代到,咪老細都要睇你頭,你中意幾時番工放工都仲得。
但若你做到30up都只係做到啲求其搵個FG都頂到嘅野,仲同人講:‘我夠鐘收工嫁啦!’。 咁我咪以後都唔駛你做囉!
18歲生,35歲畀人炒時個仔啱啱17歲出嚟做嘢,生生不息
支那獨有現象?
美帝大把big tech 更鐘意請有經驗
35歲先係人生既開始,自己人都唔夠,仲要引入全球人材(唔少既支那人)
美帝big tech 生產力同競爭力都唔低(仲係全球霸主)
不如話係支那企業既失敗,只係識用頂爛市既紅海政策去競爭
可以學定日文去日本,當地欠缺勞動力
仲可以落嚟香港做磚柴
外國嘅年齡歧視確實較少
中国太多億人
一間大公司揀哂後生都得
中國呢一種做法係因為高薪工種不足
大量985 211畢業生

而如果985 211畢業的後生都搵唔到好工的話就係重大政治問題
係非4大主城,如果後生仔當地畢業而又願意創業係會有優惠政策
所以點解中國搵到錢果班都興創業,因為班友明好快炒埋自己
而呢一種方式總係會有新公司彈起, 因為基數大

養蠱制的最後幸存者都係勁
35D以上唔駛炒
其實你好快都三十五歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞