走塑 鋸扒竹叉斷 供應商回應樣板為舊版較脆:示範時緊張大力咗

165 回覆
9 Like 145 Dislike
首階段「走塑」周一(22日)起實施,環保署「綠色餐具平台」昨(25日)邀供應商展示及示範使用替代餐具,其中一間示範用拼接竹叉切牛扒時,兩支竹叉分別斷開及榫位鬆脫。負責該示範的供應商負責人今(26日)解釋,示範用竹叉樣板為存放了約4個月的舊版本,存放時間較長較乾燥,水份少致榫位較脆,加上示範者當時緊張,「揸高咗兼大力咗」。

該負責人不擔心事件影響市民對環保替代餐具信心,強調使用環保餐具習慣須循序漸進,也毋須與膠餐具作比較:「環保餐具係天然嘢做,唔同膠用石油提煉,𠵱家環保餐具不斷改進,為求消者滿意,唔好下下都同膠(餐具)比較」。

環境保護署今(25日)邀請4間環保餐具供應商展示產品,供業界及市民參考。(盧翊銘攝)

有採購商示範用紙飲筒刺穿珍珠奶茶杯面膠膜。(盧翊銘攝)

有物料研發商示範用植物纖維盒盛載熱水、泡麵,及用植物纖維杯沖咖啡。(盧翊銘攝)

有採購商用竹刀鋸扒期間,竹叉兩度斷裂,但最終仍成功將扒鋸開;又示範用不到紙匙羹𢳂飯及粥。(盧翊銘攝)
擺四個月就咁即係餐廳都唔可以擺咁耐
木刀會斷紙劍生蟲
保質期咁短就收收皮先
睇下日本係點搞環保餐具啦

點解搞環保係得香港搞得咁柒?
https://lih.kg/3682825
搞場大龍鳳都唔需要問責
1月放到4月就變舊?
香港4月至7月又濕又熱,係咪仲快玩完
供應商啲人有無考慮入政府嘅PR?
個地好硬
仆街啦,仲要係到兜
仲係死都唔認套野垃圾
我睇撚完佢琴日咁切法 每人預3-4套紙餐具去食1餐
唔知要人用幾套餐具去食1餐飯,可以點樣環保法呢

想人唔用膠,咁直頭叫停石油生產囉
不過睇個款,環保撚同女權撚都係一撚樣架啦 就係見到強權即縮返入老母閪到當睇唔到呀
咁撚多狗屎垃圾籍口
你班垃圾去食屎啦
鋸開條屎放入口岩哂你地
採購商用竹刀鋸扒期間
竹叉兩度斷裂
但最終仍成功將鬆肉粉霉扒鋸開
食客之後可以投訴件扒硬過把刀
食餐飯都搞到要講究陰力嘅咁
班友做完馬騮戲未?
供應商不嬲都係閪,第一日出黎社會?
放幾個月又舊又脆

拎得嚟示範一定係用最好
賣出街會再垃圾多幾級
明知示範就攞岩岩生產個批啦

定係最新個批已經係4個月前呢批
供應商會唔會提供埋訓育班畀全港市民及遊客點樣用環保餐具?
成班人好似冇planning咁, 唔知係咪佢太有自信
攞個中間明顯有weak point嘅叉
供應商搞軟對抗?
定舊牛扒搞硬對抗?
食屎仔收皮啦
佢expect市民識分到手既係新版定舊版?
呢批已經係最新最硬最耐用
4個月前果批開場前發現生晒蟲先決定用呢批
老闆要求示範,但老闆唔知自己件貨原來咁撚閪
班細既想講,但諗諗吓講都無撚用,所以老闆叫做就盡做囉

之後有咁既結果
咁其他批次切豆腐都攪唔掂喎
切塊扒啲條件多過贏巴塞

刀叉唔可以儲放多個三個月
儲放地方要乾爽
使用者要心平氣和
使用者要揸啱地方,唔可以太高
使用者要用陰力

之後應該要講埋塊扒要日本和牛五成熟先得
仲要軟對抗
不如話唔識用陰力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞