宜家賣樓同賣左人生無分別

102 回覆
42 Like 230 Dislike
咁要睇你對香港本土經濟有冇信心,繼續俾依家呢班官搞經濟,三五七年內我睇唔到人工租金經濟會點反彈

最近嘅例子,日本呢三十年人工租金都係停滯不前。
你想講美國經濟麻麻地?定香港經濟?

美國利率會繼續升定跌根本就好難預計,如同賭博。

香港經濟我就唔睇好,所以租金唔會點升,要靠樓價下跌先會推返高租金回報率,依家樓價跌咗都係未到三厘,同美國利率仲係有幾大差距,所以樓價會繼續受壓。

一日利率同本地經濟冇大轉變,樓價都係會繼續受壓,唔會有動力上
清租左幾多年樓? 租緊幾錢?
做乜唔回應下?
供2萬1,萬5蚊供息,6千供樓本,租金等於供息

如果樓價不變,業主蝕咗$180萬定期息比銀行
師兄,我個人係點冇緊要啦,我亦都唔會透露
你係咪唔知乜嘢叫聯繫匯率
香港係冇自己嘅利率政策㗎
香港經濟衰到仆街都好 你要keep住7.85自由兌換 美國佬加息加到幾多你都要跟 HKMA冇得行逆周期利率政策
98年開始香港衰到仆街 通縮咗幾年 就係逼住跟美國高息 因為冇得減息刺激經濟
不過樓台之所以咁引人入勝 就係啲討論好多時候連少少基本經濟常識都冇先咁好睇
你好好笑
你係咪無供過樓同租過樓?
我已經講得好簡單
同埋由頭到尾都唔係講緊匯率
係計緊租同供嘅長期成本
唔係咩經濟理論黎
問題係FED今年就會開始減息,唔係咩新聞黎
香港今年唔跟遲早都會跟
FED目標係通漲百分之二,當佢下年減到兩厘
宜家未減息都開始止跌
未計之後香港減到兩厘都一堆人會買
除非香港經濟要睇到好差先得,但暫時未出現
唔係無可能,不過機會唔大咁解
唔買樓咪又要租樓
租樓使唔使萬幾銀
除非你認自己係公屋撚
啱先搵到,依家最新市場主流係估2027年先減到3厘半,當係真,即係呢三年港樓嘅回報率都係低過美國利率

Source:

https://www.ft.com/content/d5ea31c5-36f6-449e-aa2b-2eea391fc5d9
無錯 話唔定下年樓價drop to zero
業主為求有人打掃下間爛屋貼錢比人入黎住
咁你不如再睇下50年前既50年發生咩事
經濟唔影響樓價租金?
住大陸咪得 一小時灣圈
供款就不變,租金同樓價就要定會變,咁30年的通脹就點都唔止180萬既….同根本極少人會供到最尾,好多大約20年供完,好多朋友事幾年前買左而家係供緊3000,有D係供緊6000,你諗下十幾年前買的而家供樓的壓力可能係幾餐飯。我自己就覺得同買保險一樣,其實買個老年安心,未來的野無人知,97果陣一樣個個都話唔掂
間唔時就有條吹水撚, 生多D啦人渣, 大把年月你仆街
講廢話都有幾十個正評
過去表現唔代表將來表現
你就真係謬誤啦
Tldr 心靈富足先係真正嘅財富😊🌷
以前買完樓, 過兩三年賣番, 高位賣樓係人生贏家.

宜家買完層樓, 慢跌幾十年你都等唔到平手出貨, 但你人生就要係咁打工搵錢供樓, 供完係自己但係負資產, 但人地租樓樓市下行下租金係愈黎愈少.

最後, 當有一日你供完樓, 你事業都差唔多尾聲.

留番d 錢幫自己退休,人生好多, 唔好俾買樓限制自己人生
視乎個社會環境係點差法
我係早兩年經濟最差個陣都有租樓
CCL跌得勁過今年好多,但租客係多過買好多,我油尖旺兩房要一次俾半年租先唔洗加價
有D野係要租過同買過先明
仲未計空租期冇租收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞