宜家賣樓同賣左人生無分別

102 回覆
42 Like 228 Dislike
以前賣完樓, 過兩三年買番, 高位賣樓係人生贏家.

宜家賣完層樓, 慢升幾十年你都等唔到應入市, 但你人生就要係咁打工搵錢租樓, 租完又唔係自己係咁幫業主還錢, 但人地供樓有你幫助下本金係愈黎愈少.

最後, 當有一日你租完樓, 你事業都差唔多尾聲.

留番d 錢叫人幫自己供人生好多, 唔好俾租樓限制自己人生
有無諗過20190年疫情出現
有無諗過2023年俄羅斯會攻打烏克蘭
有無諗過以色列2024年會同中東大戰

出年都唔知咩事啦
仲諗咁多買賣樓
一個唔該乜樓都唔值錢
歷史只會不斷輪迴

人生唔應該focus喺層樓度
你有value自然有market
岩岩睇個大埔三房
超級城附近
550尺,3X年樓,620萬,管理費$1900
同類盤租緊 $1.68萬,實袋$1.5萬

假期首期3成180萬
借420萬30年 每月供2萬,已經貼$5千,一年$6萬
30年利息差唔多 $300萬

30年後層樓都6X年樓齡
貼錢貼左180萬

假設買嚟放租,點樣嘅情況係有賺
負資產咁點?
樓主係租租?唔好講咁多宜家即入市掃幾層即刻可以成為人生贏家之中嘅贏家
呢度咁多蝕到入肉既樓好,都未出事,吳京
會點? 要俾多D錢?
有冇計租客還左舊本
唔識計咁多嘢, 總之一年定期都3.8~4.2%,
先唔講借, 你620萬放落去, 一年收唔返25萬就係蝕,
要睇你同咩野相比有賺
不過可以肯定係唔會成世都穩定俾4-5厘息 (如果維持通漲30年樓價升仲多)

假設你唔買樓,要計埋搬屋成本 (佣金,租金,搬屋,傢俬,時間成本)
同埋30年後繼續住屋成本(vs 30年退休收返自住)

假設30歲租到85歲(平均壽命),你估算計到55年租樓成本高過你買樓,咁就有賺

以往通漲情況樓價都係跑贏好多下,咁可能要一路通縮你租樓先有賺
佢本金係180萬
所以係180萬放落去要收返25萬,係13.9厘回報
定期係4厘,所以收7萬零蚊每年
有請 連登樓淡排行榜尾,自稱只揸外國護照 ,佢話因為香港俾佢高薪,高達月薪幾萬蚊 ,所以唔捨得移民住, 蟹伯 用親身經歷解答你 。

如果你冇得痴屋企人住就未必咁諗了

買左至少層樓係自己想放乜都得
租既你每次搬都會好甘啲野

搞多幾次就乜都唔想買
30年美債都4.8%
視乎你睇唔睇好未來經濟
本金幾多唔關事,佢1.8m唔夠full paid ,差銀行嗰筆錢一樣要交利息。

佢收唔返25萬租就係蝕,唔理佢本金夠full paid 定得180萬都係
持有成本會影響租金賺幾多,所以無可能唔關事
放間屋租出去係可以有額外成本,借貸利率會影響成本,成本低就可以低租金都有好回報
同埋睇今年係無意義
短期個個都知唔好
重要係經濟長期向上定向下
如果係通縮咁租樓先有賺
如果係通漲或者橫行都係贏
買果時500萬,跌到市價300萬,但依然要供足500萬
樓價橫行係會輸,原因好簡單,就係利息大於租金回報

無論本金同借貸幾多,只要上面不變,都係要輸。亦因為咁,大多數投資者會套現沽貨,樓價受壓
清租左幾多年樓? 租緊幾錢?
你好似唔係太明利息同經濟有咩關係
經濟麻麻地香港就唔會維持高息
美國佬滯漲完呢兩三季,黎緊呢兩年都會減,香港跟住減
所以利息係會下降
即使美國唔減到零,維持目標2厘,都一樣會有人買樓
無風險利率下降,利息支出下降,收租回報就會上升
兩者係相對
本金同借貸成本係影響緊你持貨成本,唔單係樓價

所以你點睇後市就好影響
同時你仲要面對老左租唔到樓嘅問題,時間成本同可能兩年搬一次屋嘅問題
後市好唔好我唔知,但老左要租樓好煩就係已知風險
我屋企兩邊都做緊,都係退休就收返黎住算
aa 賺佣囉
謬誤

睇番過去50年發生過咩事
再對比資產價格呢50年既變化

你搵到有一樣野係跌左價既再話比大家知
有無計埋租金會升?

純研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞