由呢單致命意外可見香港地產霸權發展商根本不知進取、毫無改革進步思維

138 回覆
227 Like 77 Dislike
鑽石山有校巴司機意外跌出車外並被溜前校巴撞到 送院後不治
https://lih.kg/3682105

個司機冇轉p波、冇拉手掣就探身出車外拍卡,固然係唔啱,但停車場出入閘嘅技術呢十幾廿年有好多新發展,喺英國、甚至中国大陸,好多停車場都已經唔再用拍卡方式出閘。

英國最常用嘅係scan車牌號碼自動開閘,但香港就算而家新起嘅屋苑、商場停車場,依然用緊陳年拍卡方式,廢時失事又危險,香港地產商除咗賺錢之外,一啲進步思維都冇嘅
咁你都可以扯到去發展商
司機問題一樣會有第二啲原因會炒
點解要業主出錢整?
又唔係佢死
點解要搞咁多野
減少1樣得1樣。
發展商一樣咁諗咪無進步囉。
新技術又唔推,外國好多國家用bim
香港有幾多建築商有用?
唔講比錢,比個開心版出黎都無人肯學
用cctv 辨識車牌,其實可能會平過用拍卡機
啲停車場主要係佢哋起嘅,佢哋唔用新技術就全港嘅停車場都唔會進步
出閘咪一樣要拍卡俾錢
最多俾你拉埋hk no it黎講
點講到壽地產商
唔使嘅,自動開閘
呢個係因果關係,如果地產商喺呢啲IT嘢上面肯改進吓,咁多年嚟都應該可以刺激到香港嘅IT發展
你有無揸車㗎
地產商大少少嘅場一早轉曬車牌識別
窮場細場 租都搞唔掂鬼有錢轉咩
你咪又係要比錢
到時先慢慢掃code / 先再拍卡
係咪直接拍卡有效率啲 ?
你本身夠多地 有buffer位咪做到
香港咁少位 咁急
邊啲場?的確好耐冇喺香港揸車
唔是咁的。

以英國比較常見嘅為例:如果你喺限定嘅免費時間內進出,例如十分鐘,個閘會自動開畀你出。如果超過時間,有部機你喺上車前輸入你車牌號碼,然後畀錢,去到閘口個閘自動會開。亦有一啲係用app畀嘅,唔係掃code咁落後,喺閘口亦唔使等嘅。
其實好多職業司機進出屋苑去到閘口都係踩住個brake 就拍卡,有時手唔夠長,除咗安全帶探身出車外拍,一個唔小心鬆咗brake ,甚至踩錯油門,就可大可小。

今次死嘅係司機,你可以話佢咎由自取,但如果死傷嘅係無辜嘅居民呢?呢啲安全設施要保障嘅唔止係不小心嘅司機,最重要係保障任何無辜者嘅安全
人哋外國平民級嘅停車場都可以裝,林兒唔信全香港最貴樓價嘅商、住樓宇裝唔起囉
人哋外國平民級嘅停車場都可以裝,林兒唔信全世界最貴樓價嘅香港商、住樓宇裝唔起囉
所有shk 場+ wilson parking
揸車停車要拉N波係常識
唔拉其實係咎由自取
好地地停車,開門,比錢,有咩問題
所有設計都係唔會預你會犯呢啲小錯架啦
都話安全設施係主要保障無辜者咯,唔會次次咁「好彩」都係個不小心司機自己受害嘛。譬如今次事件,touchwood 如果架校車前面有人經過,或車內有學生,件事就嚴重好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞