其實環保唔係同民主一樣係西方普世價值黎既咩?

43 回覆
8 Like 60 Dislike
普世價值係隨時間而變,所以我唔知點解會有人信D不能預計會如何變的概念
香港人係咁,畀中共打壓就自稱世界公民,要民主自由,要普世價值。
到講社會責任,例如環保,就屌晒老母咁,冇著數做乜要做,有懲罰就諗計避,公德心你老母。北極熊珊瑚礁係垃圾,地球自然環境極端氣候關我撚事。
藍屍當年咪又係咁講
我自己係講古典自由主義
環保係西方割韮菜既手法

無憲法話一定要環保你諗多左
中国香港講咩西方價值
收左美國佬錢搞事?
中国係發展中国家
環保戊已發展國家既責任
責任全在西方
禁膠邊忽環保
1. 用多一個收費膠袋黎包住平時用開既膠袋掉垃圾,唔好整穿。
2. 本來膠刀叉匙各一隻但係外賣唔提供,唯有用木刀木叉紙匙但係要用各三隻。
3. 盲盒壽司冇人食冇人食,紙盒炸雞邊個食搵鬼食,浪費食物。

真係環保?
講埋哂D屎忽野既人係咪從來都唔需要買外賣
啱自己利益咪用囉 同共產黨一樣
係咪地球而家係有兩個, 一個叫東地球一個叫西地球 >yes
佢啲濕鳩政策都唔係為咗環保
咁係因為你on9 錯誤比喻民主 同 環保姐

民主唔係單純少數服從多數
而係多數嬴左 慢慢都會照顧到少數既利益
例如 點解政黨有時d 政策 唔係全部向一邊傾倒
而係你會發覺 一到投票前後就會有政策/政綱慢慢傾向拉攏中間既選民
甚至 提出相反既政綱 拉攏對家選民
而佢提出完唔做 下屆既壓力風險又會上升

環保亦唔係宜家香港呢套 大多數人既生活質素倒退 去為環保付出
而係諗緊點樣 改善大家生活質素同時 減少對環境損害
宜家係做左後者 但前者改善個PART 無左

你只係抽2個詞出黎 搵共同既地方=西方提出 然後類比
咁不如話大家都有英文
你應該拎西方邊個國家係全面走塑去做支持論點
你搞港獨?大灣講乜鳩西方普世價值
係啊,西方有總統直選,國會普選
香港有咩?
民主有比較客觀嘅定義
環保? 電動車先啱啱全世界柒完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞