「智能公廁」造價1330萬 自動門失靈困市民十分鐘

171 回覆
198 Like 6 Dislike
點知係兩個男人被lock住
咁撚樣既廁所起撚左兩年
麻煩你Google search荔枝窩先記住唔係荔枝角
咪即係好似歐洲果堆收費廁所
壞度門就成個廁所唔用得
口環保
心揾錢

好心佢地正正經經揾工返
最環保
掛住「環保」呢個口號拎funding 真係易撚到呢
智能蠢環保署
用千幾萬起個廁所
我諗真係得香港咁有錢
最值錢應該係啲智能嘢
但係用兩用就變返手動
俾200萬我,taobao 幫你搞
咁快駁嘴, 地點需遠但係用組裝合成wor, 要打好深地基架?
記得起埋水管
唔使起去水管? 化糞缸? 搭一轉街渡入去成一舊水 個成本相對嘅
定你變啲材料出嚟
批出850萬元工程合約,其後為響應《施政報告》增設智能設施,增加180萬元至1,330萬元
850+180 =1330 ? 定係我睇錯左
嗰個人都出名,所以先有人知,如果唔係應該死左都絛人知
搞笑, 用得化糞池唔通駁去水管去政府井? 個度有政府井? 有政府井就唔駛化糞池啦, 俾盡你化糞池有環保元素, 都係serve 個3,4格廁所
搭一轉街渡入去成一舊水 , 你搭幾多轉呀, 組裝合成wor
白石角嗰個泊唔到單車嘅智能單車廁所,
講到拎曬獎又剩,一樣整過千萬,咪又係喺咁壞

任何加智能兩個字嘅嘢都唔會係智能,
純粹加啲雞肋功能落去
咁你話我聽d料又邊個碼頭運過去呀
困市民係入面沖涼?
阿珍:「呢個環保發明可以收集幾多電力?」
大力:「好勁架!有成 500W!全自動運作,仲可以24小時遠端監控運作情況,連接左電網可以賣電賺錢!」
阿珍再問:「咁個控制系統加埋監控系統要消耗幾多電力?」
大力再答:「550W!」
阿珍︰「!@#$%^!」

感謝讀者aa提供笑話。
咁平時啲市區工程應該係搭地鐵運料入去啦
千幾萬困十分鐘,抵 ~
呀正苦?啲錢可否用嚟解決返民生?

不如公共醫療問題解決咗先?
或者簡單啲 最多人既臭公廁重新修建咗先?
2023年12月19日

綠惜地球社區協作總監 鄭茹蕙,於上周六(9日)參加「香港越野跑挑戰賽2023」期間,遭政府新建的智環保公廁(智能公廁)反鎖約10分鐘。需由其他人打爆廁所外的緊急開門掣才能把她救出。

鄭茹蕙 憶述事發經過,指當日她選擇家庭友善智能公廁。入去後,她用免觸式關門掣,但她表示反應很慢,關門後隔幾秒才發聲指門已上鎖。如廁後,她在免觸式開門掣前揚手,但廁所門並沒有打開,發聲系統不斷重複「門已上鎖」同時亮着代表上鎖的紅燈。

鄭茹蕙 表示智能公廁內沒有任何緊急聯絡方法,亦無法手動開門。最終她不斷拍門大叫,被困約10分鐘後,終於有其他人聽到她的求救,才打爆了智能公廁外的緊急開門掣將她救出。

環境及生態局副局長黃淑嫻昨(18日),在立法會食物安全及環境衞生事務委員會上證實以上事件,她解釋該廁所上月才完工,可能會有一些初始問題,現在已經解決。她強調該公廁內外均有緊急開門掣,只要打爛緊急掣就可以關掉電源,手動打開廁所門。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞