「智能公廁」造價1330萬 自動門失靈困市民十分鐘

171 回覆
198 Like 6 Dislike

鄉郊辦早年斥資1,330萬元,於荔枝窩建造「智環保公廁」,其中因應新冠疫情,設計無觸式「自動滑門」。不過,在去年12月自動門失靈,有使用者被困公廁10分鐘,要其他人協助才成功離開,承辦商其後將自動門轉為手動操作。至於在公廁安裝的空氣淨化太陽能板,亦因採集能源表現未達設計標準,需要更換。

審計報告指出,鄉郊辦就荔枝窩「智環保公廁」,在2020年9月,批出850萬元工程合約,其後為響應《施政報告》增設智能設施,增加180萬元至1,330萬元,工程於2021年9月展開,去年8月竣工,11月開始試行開放予市民使用。

採用無觸式自動門 最後改回人手操作

文件顯示,「智環保公廁」因應新冠疫情,公廁採用無觸式設計的自動滑門,在控制板上揮手,可以把門打開和鎖上,以確保公共衞生和防範病毒和細菌的感染。不過,在去年12月9日,一名使用者被困於新公廁內,原因是在控制板上揮手或按下緊急按鈕 均無法打開自動滑門。結果,使用者在被困 10 分鐘後,在其他人協助下,才得以離開廁所。

事發後第二天,承辦商已實地視察有關自動門系統,並採取了若干改善措施,例如在廁格內清楚展示使用者須知和聯絡資訊,讓使用者更清楚了解相關智能設施的操作程序;另由去年12月21日起,停用自動門系統,並把自動滑門轉換為全手動操作,以恢復公眾對使用該公廁的信心。

太陽能板採集效力未達標準要更換

「智環保公廁」亦裝有空氣淨化太陽能板,由空氣淨化太陽能板產生的電力會匯入電網,以抵銷運作階段所使用的能源,然而,至今年2月,空氣淨化太陽能板在採集可再生能源方面的表現未達設計標準,承辦商已被要求更換有關空氣淨化太陽能板以修正缺漏。

審計署認為,鄉郊辦需要持續檢討新公廁試行運作情況,並按需要採取改善措施;及在推展涉及智能公廁的小型改善工程項目時,借鑑新公廁所得的經驗。
空氣淨化太陽能板在採集可再生能源方面的表現未達設計標準

環保就是浪費
起個咁靚既廁所做咩
內循環
有冇查過被困市民背景?
個廁所咁做,一定有原因嘅
𠆤𠆤搭雞棚
有水齊齊cap

智能厠所…係智能國安厠所…困住啲違反國安法嘅市民
點解揀山卡啦公廁做智能廁所
係都唔好喺山卡啦試啦,市區試咪算囉,壞咗都即刻有人救到
俾咁多錢都係要轉人手開關門
所以話,新野冇好野
傳統有傳統既好
唔去廁所就唔需要承受被困嘅風險
痴撚埋線
壞咗都唔驚阻下家啊
1339萬? 又一個雞棚
香港政府仲有幾多錢俾班神棍掠乾淨?
其實尊登提造價係咩意思呢?
貴就唔會壞?
火箭造價幾千億都會爆炸嘅
冇人來救,有入冇出
所有野加 [智能] 兩隻字就可以扮勁, 明明只係自動感應
千3萬對比其他真係算良心工程
為做而做,其實根本好浪費錢。為咗個 智能 浪費咁多錢最後仲仲快過傳統嗰d壞。
個廁所已經分析咗,覺得佢係需要困住

星之子都掠唔少啦個朵食足咁多年
咪柯耐d
批出850萬元工程合約,其後為響應《施政報告》增設智能設施,增加180萬元至1,330萬元

我㩒壞幾部計數機,都㩒唔到個數

其實政府工程錢係咪都係咁兒戲,吹下吹下就隨隨便便突左50%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞