勞工界「五一宣言」倡最低工資加至55元 張宇人:「不停增加工資是糖衣毒藥。」

113 回覆
13 Like 198 Dislike
個人的薪金提高了,
我又付不起總體人工,便要縮小人手

人工多唔代表要請小啲人喎
何況係啲濕鳩工本來都已經underpaid
將最低工資調高返其實都係underpaid
間鋪賺唔到咁辛苦咪摺柒咗佢囉
屌你老母啊 廿蚊張
因為佢係毒瘤
最好返到啱啱工業革命時可以請童工
佢自己收廿蚊一個鐘先講
政府工遲早變哂黨員包辦
政府咪又放班死支那狗落黎做野囉
幾時開始人工變咗做工資
香港法定 二十元貨幣
垃圾會議員一個月袋十皮係糖衣毒藥
不如直接同物價掛勾咪算囉
最低工資=平均茶餐廳一碟乾炒河夠食所有基本餐
你帶頭做義工先啦
不停加租 加餐價是咩黎?
本身都係請班垃圾去做paperwork
出返黎私企成碌柒咁
政府人工已經過出面啦
出面仲有人12000-13000 一個月 仲未計扣老強
有公司出到1萬都有呀 叫人點生活?
一日開銷差唔多成舊水 (過海交通+食飯)
我上手份PT 60元 8粒鐘 返五日 1萬都無 (熟手技能)
日日食兩餸 重要比上司話獨家村
人地全職食60 70 一個Lunch
日日食兩餸 35 變37 無堂食
起公園食你估好舒服?
日曬雨𣺉 搵個好少少位坐都難 成日比人眼超超
返工地方果頭無公園 無兩餸 只能叫外賣 搵來搵去搵個平
食個正常60啦 未計飲野 一日賺到400 叫人點生活?
一支水8元 都係自己準備 公司未提供過
用公司支蒸餾水 比全職員工話今快飲哂 又要訂過
公司提供封箱膠紙 量又唔多 用得快 但你要包得緊 唔會出事

成個離地政府來 飯鐘錢唔強制 老闆唔比錢
黑雨 紅雨 員工返唔到工 然後將個波推比工人同老闆
然後局長放外勞入來

搞好本地人勞工福利制度 人地坡仔勞工制度都好過你
不停增加租金又係咩?
為國家 唔應該講錢

工資都要問
最低工資寫左廿年都有啦
加價加租減人工先係良策
無錢點幫襯你,張生,唔加人工只可以上深圳消費
影響佢收入
有邊啲係佢?
做一個鐘買唔到一盒飯
咁咪減人工最好減曬議員啲人工
建議加多100蚊,加最低工資根本係變相令民生用品、食品加價。實際目的同的士加價一樣,只係為咗俾位牌主加租托住個牌價。加最低工資只係為咗等d舖頭同劏房可以加租,幫d好似波叔家族同黎永滔呢d過槓桿炒樓炒舖嘅炒家托住d樓價同舖價,幫佢地避免被call loan。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞