勞工界「五一宣言」倡最低工資加至55元 張宇人:「不停增加工資是糖衣毒藥。」

113 回覆
13 Like 198 Dislike
下星期到五一勞動節,勞工界要求將法定最低工資由40元加至55元。商界反對,指會削弱香港競爭力。

工聯會、港九勞工社團聯會、港九工團聯合總會等多個工會,聯同多個公務員團體,發表「五一宣言」,提出十項政策建議,保障勞工權益,期望「打工仔」能夠分享經濟發展成果。當中包括反對擴大輸入勞工、密切監察人才計劃,確保本地僱員優先就業。

近期工業意外頻生,宣言就要求當局加強職業安全,嚴格監管和加強巡查工地,又認為香港貧富懸殊嚴重,法定最低工資兩年一檢,由2011年首次訂立時的28元,到去年五月,只調整至40元,加幅是太少,建議改為一年一檢,並增至「生活工資標準」的55元。

港九工團聯合總會主席李國強稱:「28元至40元,即是加了12元,12年才加12元,55元若要出外吃過午飯,最低工資若連一個午餐都照顧不了,似乎在香港很難說得過去,很難向低薪『打工仔』交代。」

工聯會理事長黃國表示:「香港五分之一勞動人口是少於時薪55元,最低工資以生活工資作為標準的話,才能發揮政策『兜底』作用,才能確保香港『打工仔』能過基本有尊嚴的生活。」

飲食界立法會議員張宇人就反對,指最低工資不斷加,只會令香港失去競爭力。

自由黨飲食界議員張宇人指出:「『大口』肯定開,但永遠不停的開,為甚麼服務水準下降?個人的薪金提高了,我又付不起總體人工,便要縮小人手,不停增加工資是糖衣毒藥,因為去到最後,我們和鄰近地區失去競爭力,我們的顧客,現在看到全都去了大灣區和深圳。」
紙餐具同廿蚊張先係最大毒藥
執撚咗去咪唔洗考慮成本問題囉,反正環保撚都全方位搞死飲食業,早啲執唔洗蝕咁多
廿蚊張d餐廳最平既套餐幾錢一個
廿蚊張:最好一律廿蚊唔撚洗講嘢
最好免費做義工
貼埋錢返工算啦
最好員工貼錢打工

你老味有塞嘢入你袋㗎,經驗技術呢啲都要錢學喇
然後又要香港人幫幫食肆留港消費
飲食業不停加價,而家咪毒撚死咗,排住執笠囉
張議員點解做垃圾會已完要收人工
廿蚊張肯收皮未
幾時公務員減
認真而家市區非屋村茶記55蚊lunch 都未必食到 晚市更加唔使講
屌你老味 一個鐘時薪唔夠食餐飯講唔撚通啦黑心商家佬
廿蚊張你放心
就算加左人工, 都唔會幫趁香港食肆
岩啊~

不停經濟好,係糖衣毒藥
不停樓價升,係糖衣毒藥
不停加租,係糖衣毒藥
深圳今鋪真係由治及興
屌 咪唔好撚加囉
工時長 人工低 無人入行
啲員工愈做愈閪 香港人愈閪就愈唔食
廿蚊張由收成期變收皮期
執柒哂佢就啱
唔肯加工但係想請夠人做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞