科學家首次揭露人體內的塑膠微粒與心血管疾病有關

139 回覆
67 Like 105 Dislike
到你老嗰陣就會少咗好多後生,人口分佈唔平均
睇吓醫療會點
咪即係養兒防老啲鳩屎嘢
關咩事
全人類都面對緊嘅問題
講到底連登仔都係中國人
下 人地用仲多膠, 點解你唔搞佢要搞我
我唔理 人地臭d 所以我唔臭
香港人用咗咁多年膠點解又咁長壽
撚屌你走晒塑未呀, 柒頭 衫都唔撚著未?
環保傻閪
其實有入過醫院吊過鹽水都知,樽鹽水一樣係用膠樽,打針又係,我肯定一樣有微塑膠因為咁樣直接注射入血液,所以你話邊有得避
口罩
微膠粒好毒

不過對比起PFAS

完全碎料
咪話叫大家用多啲囉,你有咩誤會
咪係,用手食咪得
邊個理你用咩食
反正個身體你自己既
應該禁埋淘寶 大把人一車車咁買膠餐具,唔禁埋做唔到源頭減廢,一於全港禁膠,有膠制品就坐48小時咁就救到全人類啦 可?
禁發泡膠絕對係德政
痴鳩線架啲發泡膠盒,
食物熱少少就溶,
啲發泡膠就痴晒落食物度吞入肚
咁都話無害堅要驗腦
塑害無所不在,就連紙杯都有塑害

隨手可得的塑膠袋、個人清潔用品外的塑膠瓶裝、甚至是看起來沒有危害的紙杯,都為了要能承裝液體,而在裡面加上一層塑膠薄膜,這些稀鬆平常的生活,其實都用了塑膠,好打造我們所需的「便利」。但可怕的是,我們使用塑膠製品的同時,也不知不覺地讓塑膠微粒進入我們體內。

啫係點先
https://health.businessweekly.com.tw/article/ARTL000101799

不如你直線講「所有人都要自備盒裝外賣食品」
但係我諗應該冇乜餐廳會受呢一套
唔受咪唔好受
個身體你既,關我咩事
你想食膠又好食紙又好,你開心咪得
佢上個post嘈減少用石油fail咗
依家轉另一個方向打環保牌
邊度有叫人減少用石油啊,咪屈啦
自己冇道理就靠屈,cls連登仔
吸入呢D所謂微塑膠,其實你知唔知係黎自咩途徑啊柒頭??
大部份係馬路啊碌撚!
煞車既膠啊柒頭!
請教下,如果用少啲石油,用多啲可再生能源或者核電呢?
咁石油副產品係咪都會隨之減少?

走左塑膠,每年咁多石油副產品真係消耗得晒?
https://lih.kg/kJJusT

暗示得咁出面都唔認
你真係好撚惡
問下就屈人叫人減用,cls
仲屈人暗示,屌你好啱做港共法官
係啊,篇新聞咪有講
你做乜咁嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞