[Viu TV] 打天下2 4月15日首播 2130-2230 (7)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
武田殺氣勁好多
邊到搵返嚟 都唔對路嘅

係唔係咩初版劇情大綱漏出
現實武田大咁多
佢先係師姐
https://www.orientalsunday.hk/%e5%8a%87%e6%83%85/%e6%89%93%e5%a4%a9%e4%b8%8b2-%e5%8a%87%e6%83%85-%e6%92%ad%e5%87%ba%e6%99%82%e9%96%93-%e6%bc%94%e5%93%a1-plt-1261437/6/

https://makerville.hk/zh/works/warriors-within-2
而家變左呢個

落空奧運獎牌的莊惠(談善言),冀藉着參加全接觸空手道賽以挽回失落,豈料身受重創之餘更遭遇連番打擊,一蹶不振…師傅馬剛正(歐錦棠)遇車禍昏迷,醒後人面全非,紙皮道場瓦解,徒兒四散。關志浩(江𤒹生@MIRROR)被莊惠所拒,又被逼陷入格鬥賭局之中,更與莊惠決裂。日本空手狂女如月沙織(武田梨奈)來港追尋被苦纏多年的家族秘密和殺父之仇,竟掀起武術界各方追尋潛隱五十年的中日兩大宗師合著的(補充: 秘笈)所在;另方面,如月為追求空手道真義而視莊惠為目標,強弱懸殊,莊惠能否重新振作應戰?又如何面對毫無勝算的仗?「紙皮道場」眾人歷遍艱辛,最後命運如何?
都唔係好多 同為90後 只係差五年

武田梨奈: 1991 年 6 月 15 日(32歲)
宮原華音: 1996 年 4 月 8 日(28歲)
FROM GOOGLE
睇怕都係初稿嚟
無咗地下拳部份,純玩空手道
棠哥有講過準備開拍時Tiger有揾佢,就改劇情加埋佢落去

原本直頭港隊退出奧運,咁更加令人崩潰
兩個人各自打空手道的動機應該唔同

宮原 動機未知 可能為左保持道場實力排名第一 唔想被人奪取
武田 動機 為左報仇

兩個動機相比 武田係會表現狠一啲
如月沙織外祖父就係第二集茶餐廳班國術佬講故事入面50年前同國術阿伯打嗰個中山裝日本仔
真係就mirror改劇本 唔怪得咁
其實安排幾好,唔使又齋講空手道
可以延伸講其他武術,咁先真係打天下
點解係啊公 而唔係啊爺
定係都唔係 而係果個中山裝日本仔係佢老豆個師父

定係其實果本秘笈係第一季果本 兩樣係同一本(百練自得)
即係中山裝日本仔=後生 倉田保昭(武田寬)
即係 沙織老豆=馬剛正師兄弟
(而 果本秘笈 而家係武田國全手上 >伏筆準備有可能第三季?)
維基有介紹:

伊津義男,伊津裕子父親,空手道高手,50年前來港與于滔比武後與之合著武功秘笈。

伊津裕子,伊津義男女兒,如月智真妻子,如月沙織母親。

如月智真,如月沙織父親,已歿。
依家空手道 mma 中國古拳法
再加埋啲新角色新女 三套劇都嚟緊
棠哥又唔係電視劇新手 好高難度
片頭仲有泰拳,個拳手神高神大,滿身肌肉,好似好好揪。
幾時改
今日係到執POST頭果堆資料果陣 去查WIKI都仲未有
感謝提醒
邊個staff走去編輯wiki劇透
https://youtu.be/SsoSYut_dTA?si=URvPt3tmFI0RqKbZ

棠哥透露,教會分享及教友回應該段劇情源自真人真事
而家終於知道沙織唔係為咗參加殘奧走去深山轆腳
可能係演員啲FANS 事先知道 編輯wiki劇透 都唔出奇
定係玩緊咩新策略 棠哥/DIUTV授意預先透露
棠嫂段獨腳戲好精彩!觸動人心
屌你碌POST都比人劇透
係咪ON9架
呢度有條友熟知劇情, 分分鐘同一個人黎
邊到令你被人劇透 試補返個置頂提下大家
邊到令你被人劇透 (我想)試補返個置頂提下大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞