[Viu TV] 打天下2 4月15日首播 2130-2230 (7)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
明佢想做乜
但啲剪接可以好少少
之前大半集日劇畫風 但又無頭無尾
畫面係好靚 但真係睇到一頭霧水
入得奥運之前嘅世錦亞錦積分賽都肯定有番咁上下
來來去去都係個班人係到打點會唔識
好悶
呢兩個日本妹唔係打運動空手道ma
咁快已經有得重溫
有聲無畫面
亞視佬
為咗講原本同主角群無連繫嘅㗎妹,
唔熟點樣鋪排搞到不停用倒敘插敘,剪接又麻麻
結果成件事kick kick哋幾可惜
棠哥今次太大諗頭
而家角色背景講得7788,故事上日本同香港線開始有連接點(可能根本應該一早放頭去引伸出武田呢個角色仲好),之後應該都會流暢返嘅
隨時酒吧兩條女仲多戲份
而家8/20集 仲有12集
信住之後會更好啦
唔信都無法
大家一樣都係 又要睇又要話 (我都係
標題加埋幾有FEEL

武田有響棠哥fb留言
大家可以去打下招呼

其實係用2個主角唔同遭遇 唔同背景 有個強烈既對比
帶出返佢地面對現實情況 點面對內在掙扎
然後去到最後佢地2個去到同一個點 一場擂台
其實大家既初心都係一樣?
全即是一 一即是全

然後又有返上季咁比較返運動同比賽
再點返上集題 帶返出唔同角度武者的掙扎
而且今集加入唔同既武術 睇下共通點既同時又睇下各種文化既不同
總有感覺係回歸返#584 所講
棠哥今次太大諗頭

咁新一季係要大想頭嫁啦 其實不如大家試下用心多D回味下劇情
去思考下D位點解要咁 人物既心路歷程
下下追求爽 咁其實唔洗S2
用第2套武術開拍返打天下咁上下既劇咪算

明顯佢係比S1更加多野想講 想探討
同時訓練觀眾都多D細味返劇情 唔好睇完就算
其實睇左第一下都知2線女主既線 最後一定會相遇
咁咪試下去比較佢地有咩不同 & 相同既位
迫自己去好奇下最後究竟套劇想講咩呢 而唔係一句睇唔明就算

講又講 剪接決定節奏上得太慢 真係唔易入口
不過一路睇一路講都算係特色
下集預告張圖好正

我都係呢句
下下追求爽 咁其實唔洗S2
用第2套武術開拍返打天下咁上下既劇咪算

S2明顯係想探討多D野 而一定係要劇情+時間舖排

日本線比較慢 係因為S1已經對莊惠既性格背景好了解 所以可以直入主題
但沙織你對佢0認識 所以就好似要用好多時間去了解佢故事咁
做到2條線既節奏好唔同
但咁樣穿插就係想你比較佢2個
比一集集中講一條線會更加好

一開始你見到沙織好倔強 又好潦倒
而倒敘插敘係用黎慢慢講返你知
佢係有不同原因 有自身既遭遇 最後成為依家既佢
又show到佢有唔同既面向 並唔係最開始果個印象咁負面
咁樣loop算係一個比較深刻D既方法?
打天下2劇情介紹

50年前,中日兩大高手比試,勝負難分,最後決定武學心得合著成秘笈,從此惹來江湖風暴。2019年底,莊惠經過苦戰,擊敗日本選手,奪得她人生首個全接觸空手道冠軍郤身受重傷,付出的代價不少。在日本,家族因50年前秘笈事件而遭逢不幸,兼經常受到同門摒棄的如月紗織在深山苦練有成,得知本是宿敵的大師姐早前已敗給莊惠,她決意來港挑戰,並且找尋秘笈之謎。港隊宣佈退出本已延期一年的東京奧運,備戰多時的莊惠頓時晴天霹靂,深感多年努力付諸流水,鑽進牛角尖的她決定隔絕所有和空手道有關的人和事,志浩一直獨力支撐道場,希望能等到莊惠回心轉意。莊惠離開空手道期間,當上了平凡上班族,遇到了上司Darwin。Darwin的悉心照料,令莊惠心中泛起漣漪…莊被通知回體院收拾儲物櫃物件,此時如月到訪,要求與莊比試,隊友天愛代出頭竟被如月一拳擊潰,莊怯於如月勢猛,竟呆在當場,如月向莊留下戰書於比賽較勁。
明白係想用兩人做對比,比較出嚟效果係好睇嘅

只係敘事上為咗遷就對比嘅同時,又要交代返角色背景故事同回憶
處理得唔夠smooth,以致重覆鏡頭略為多
呢點有啲可惜
如月打低晒道場嘅人之後單挑璃亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞